2017 m. balandžio 12 d., trečiadienis

Granulinis katilinas ir katilinės įrengimas

Dėl pačio šildymo pasirinkimo nemažai svarstėme. Projektuojant namą, nežinojome kiek galėsime skirti finansų šildymo sistemai. Pačios pirminės mintys buvo, kad bus viskas labai paprasta - kieto kuro katilas (dėl to ir kaminas pas mus d200). Vėliau mintys peraugo į granulinį katilą, dar vėliau į šilumos siurblį oras-vanduo ar net geoterminį. Bet dėl šildymo sistemos įrengimo kainos ir/ar eksploatacinių išlaidų šildymui šiuos du variantus atmetėme.


Ieškant granulinio katilo buvo apsilankyta RESTA parodose, išnaršytas visas internetas, forumai, ieškomi naudotojų atsiliepimai. Viską suvedus į bendrą sumą, įvertinus galimybes nusprendėme, kad pirksime daugiausiai gerų atsiliepimų sulaukusį katilą Hks Lazar Smartfire 11 kW. Jau iš pat pradžių šitam katilui jautėme simpatiją.

Kaina jo nėra mažiausia, bet jis turi daugiau privalumų nei kiti katilai, geras serviso aptarnavimas o ir pirminis paleidimas nemokamas.

Katilą užsisakiau kartu su visa reikalinga įranga katilinės aprišimui - du cirkuliaciniai siurbliai (grindims ir boileriui), pamaišymo keturšakis su el.pavara, kambario termostatas. Visa produkcija kaip ir pats katilas kaimyninės Lenkijos gamybos. Tikėkimės, kad nepasives ir ilgai tarnaus.

Vandens šildytuvą (boilerį) pasirinkau iš kitos parduotuvės. Boileris horizontalus Dražice OKCV 160.

Neturėjau jokio supratimo apie katilo pajungimą (aprišimą) dėl to planavau samdytis santechniką. Bet bendradarbiai, kurie užsiiminėja santechnikos darbais, atkalbinėjo... sakė: "Daryk pats, jei reiks pagalbos ar konsultacijos padėsim. Nieko ten sunkaus nėra". Pradėjau domėtis, kaip apsiriša šis katilas. Nemažai padėjo IKnamai paskelbtos nuotraukos ir apsilankymas pas juos. Tad pasiryžau viską pasidaryti pats o kaip paaiškėjo vėliau kolegų pagalbos nė neprireikė.



Prieš atvažiuojant katilui, pirmiausia pasikabinome ant sienos boilerį. Kitu atveju būtų daug sunkesnis priėjimas. Laikiklius gręžiau kiaurai sieną (siena silikatinių plytų) suverždamas ilgasriegiu. Aukštį parinkau tokį, kad galva nekliūtų į laikiklius, bet viršuje liktų pakankamai vietos privesti vamzdynus.



Po daugelio metų Dražice minimaliai atnaujino savo boilerių dizainą. Boileris atrodo tikrai daug gražiau ir šiuolaikiškiau. Žinoma, tai smulkmena, bet vistiek smagu. Na ir granulinis katilas tais metais atsinaujino. Buvau vienas iš pirmųjų Lietuvoje, kuris gavo atnaujina SF11 versiją. Štai kaip atrodo katilas:



Ne vieną valandą praleidau braižydamas ant lapukų katilinės vamzdynų išdėstymą, kur bus cirkuliaciniai siurbliai, kaip vamzdynai nueis į boilerį ir  katilą. Norėjosi viską tvarkingai sukomponuoti, kad viskas tilptų ir nebūtų per daug sumaišyta. Darant antrą kartą tikrai būtų daug lengviau. Gi iki tol neturėjau jokios patirties katilų aprišimuose.

Pradėjau susirinkinėti keturšakio ir cirkuliacinių siurblių mazgą. Prieš siurblius  dėjau purvarinkius, po siurblių atbulinius vožtuvus.


Katilinės aprišimui pasirinkau presuojamus d28 cinkuotus vamzdžius. Kitas variantas buvo paprasti cinkuoti vamzdžiai, bet su jais daug daugiau darbo. Nes kiekvieną sujungimą reikia sriegti, naudoti linus su montavimo pasta. Be to išlieka galimybė, kad sujungimai praleis vandenį ir reikės iš naujo pakuoti. Su variniais vamzdžiais nemokėčiau dirbti, tad šis variantas buvo pats patraukliausias darbo, kainos ir estetikos atžvilgiu.

Su mano pasirinktais presuojamais vamzdžiais labai paprasta dirbti. Pjaustoma su tam skirtu rėžtuku, su kuriuo lygiai ir gražiai nupjaunama. Nupjauti vamzdžiai sumaunami į alkūnes ar trišakius ir toliau montuojama. Sujungimai ir nesupresavus laikosi pakankamai standžiai. Pabaigus visos katilinės aprišimą iš parduotuvės pasiėmiau akumuliatorinį presą ir per 10 min supresavau visus sujungimus. Šie vamzdžiai tikrai labai estetiškai ir tvarkingai atrodo.


Ant sienos pritvirtinti abu cirkuliaciniai siurbliai. Viršutinis eina į boilerį, žemiau esantis grindiniam šildymui. Dar vienas galvosūkis, kurį teko išspręsti, tai kolektorių vamzdžių pajungimas į šį mazgą. Jungiama buvo su PPR d32mm vamzdžiais. Kolektoriai pas mane du, tad reikėjo sujungti su trišakiais abu vandens padavimo vamzdžius ir abu grįžtamuosius.


Štai ir viso vakaro žaidimo rezultatas. Raizgalynė, bet nieko protingiau šioje situacijoje nepavyko padaryti. :)


Šone katilo prijungiau vandentiekio lauko išvadą (su skaitikliu), karštas ir šaltas vanduo praustuvui katilinėje.


Darbai juda pirmyn. Prijungtas katilas ir boileris prie pamaišymo mazgo.



Katilo prijungimui prie kamino naudojau nerūdijančio plieno dūmtraukio vamzdžius. Viską užsisakiau pagal individualų užsakymą. Nusiunčiau visos situacijos išmatavimus ir per savaitėlę atsiuntė pagamintą. Trišakis numatytas traukos reguliatoriui. Pats dūmtraukis susijungia su suspaudžiama mova (aukščiau viršutinės alkūnės). Taip daug lengviau sumontuoti ir esant reikalui išmontuoti.


Katilo šone pasislėpė ir išsiplėtimo indas.


Katilas įjungtas į elektros lizdą.



Belaidis kambario termostatas. Turi galimybę suprogramuoti savaitinę arba diena/naktis temperatūros rėžimus. Bet šių funkcijų kol kas nereikia. Pilnai pakanka vienos nustatytos temperatūros.


Sumontavus visą katilinę atvyko atstovai pirmą kartą paleisti katilą. Negaliu teigti, kad paleidimas buvo sklandus. Po pirmo paleidimo atstovai buvo atvykę dar du kartus. Ieškojome problemos kodėl katilas nedirba taip kaip turi dirbti. Kaltinome per didelį kamino diametrą ir per didelę trauką, bet esmė buvo pačio katilo sureguliavimas (paduodamo oro kiekis). Buvo teigiama, kad atsinaujinęs katilas turi kiek kitokią konstrukciją ir šilumokaitį, dėl to ne iš karto atrado problemos sprendimą. Na bet atstovais tikrai esu patenkintas, nepaliko bėdoje, visada pakonsultuoja dėl iškilusių vienų ar kitų klausimų.

Manau bus klausimų dėl katilinės įrengimo kainos. Tiksliai dabar neatsiminsiu, bet visos medžiagos ir įranga aprašyta šitame įraše kainavo apie 4.200 €.

Katilinės įrengimo darbai truko apie 5 vakarus. Tokios katilinės įrengimo kaina prasideda nuo 350 € iki 500 € už darbą. Tad tokią sumą pavyko sutaupyti per gana trumpą laiką - 5 vakarus. O ir pačiam buvo smagu pasimokyti, paanalizuoti tokius darbus.

Šildymo sezonas jau į pabaigą. Katilu, jo ekonomiškumu, darbu esu tikrai patenkintas. Bet apie tai bus aprašyta kitame įraše, kuriame bus galima aptarti ir granulių sąnaudas.

29 komentarai:

  1. Šaunuolis tiesiog. Visgi nemaža atsakomybė vamzdžius susukti.
    Pagąsdinsiu kitus: tai nėra paprasta.
    prieš 10 metų pats sau katilą 'aprišau' irgi. Užsukamos jungtys - blogis. Kelios pirmos užsuktos iškart pradėjo varvėti (nemokšiškai padariau, perdariau), o po kelių metų kitos 5 jungtys kažkiek leido. Po 10 metų visą sistemą teko mesti lauk. Toks pirmas blynas su užsukamomis. Užspaudžiamos neturėtų kelti problemų.
    Beje - tai patirtis su KK katilu. Ten temperatūra ir iki 100C vamzdžiuose būdavo kartais. Granuliniame viskas ramiau, tad problemų gal nebus ;)
    Dėl katilo: nežinau kaip granulinis, bet mano senas malkinis šiltu oru sunkiai kruta - prasta trauka. Naujam namui malkinio/granulinio nestatysim dėl komforto ir ekologijos (žinau, skonio reikalas ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū :) Na taip. pas mane vamzdžiuose iki 70 C temperatūra :) O sukamų jungčių ir čia pakankamai daug... :) vienintelės vietos kur lašėjo pildant sistemą tai siurblių antgaliai (amerikankės). Ten iškarto supratau kad špižinės ar metalinės (tiksliai nežinau) dalys nelabai smagiai sukosi su bronzinėmis dalimis. matyt sriegiai nevisai tikslūs :)

      Panaikinti
  2. Džiaugiamės padėję ir sveikinam su šiltas namais :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Atsakymai
    1. Geras humoro jausmas ar prasta rega? :D

      Panaikinti
    2. Jop. Todel ir blokelius graziai susimurijau, kad nereiktu tinkuoti :D :D ir laiko sutaupiau ir kas be ko pinigu :D bet jei rimtai... Ar butina taip akivaizdziai saipytis is mano plyteliu ir ju suklijavimo? :D beje sie darbai buvo aprasyti du irasai atgal. :)

      Panaikinti
    3. Gerai čia gavosi, iš telefono žiūrėjau ir kažkaip pirma mintis ir buvo,kad atrodo kaip blokeliai :) atsiprašau,tikrai šaipytis nebuvo minties ;)

      Panaikinti
  4. Be savo pagrindinio (valstybinio)darbo, as dar virs desimt metu jau santechnikoje sukuosi, tad nuosirdziai sakau Malodets Robertai :) gabus :) Butum Vilniuj pasiimciau toki mokini chalturint :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu ;) na su santechnika iki savo namo statybu nebuvau susidures, bet galiu teigti, kad man sie darbai patinka ;) pabaiges nama galesiu eiti chalyminti :D

      Panaikinti
  5. oras-vanduo butu ta pati kainaves ir nebutu reikeje su granulem zaisti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip aš "savu laiku" pavargau nuo tokių aiškintojų kiek kas būtų kainavę... nei vienas nesugebėjo pagrįst savo žodžių normaliai. O dažniausiai tas "tą patį kainavęs" gaudavosi kokiais 1-2 tūkstančio eurų brangiau. Tik tada prasideda sapalionės kokia tai nereikšminga suma namo samatoje...

      Panaikinti
    2. Apsvarstymuose buvo ir sis variantas. ;) bet nupirkti gera irengini butu reikeje padidinti biudzeta apie 2 k eur (Dankin, Rotex). ;) tad teks pazaisti su granulem... ;)

      Panaikinti
    3. Saetaz valdo!!! :) Saunuolis Robertai.
      Nieko pries tavo pasirinkima del granulinio, bet pritariu Oras-vanduo su integruotu 260 litru boileriu tiek pat kainavo. Aprisimas dar paprastesnis du D32 vamzdzai grindiniam sildymui, du 3/4 vamzdziai vandentiekiui, du variniai (vakumas) vamzdeliai.

      Panaikinti
    4. Valdai, koki silumos siurbli pasirinkai? ;) na taip, silumos siurblys gerai, kai sitas atitarnaus galesiu pasistatyti toki ;)

      Panaikinti
    5. 10 kw Šilumos siurblys su integruotu boileriu 260 litrų,šildymas-vėsinimas. Kainavo su paleidimu 4190e. Pirkta vasarį.

      Panaikinti
  6. kaip pasireiske tas katilo darbas,ne taip kaip reikia?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vibracija pacioje degimo kameroje. Kaip ir itariau - per didelis paduodamas oro kiekis. ;) toks ugnies trankymasis atrodo kad buvo. Bet db viskas puikiai dirba. ;)

      Panaikinti
  7. ant ko laikosi issipletimo indas? nematau kad butu papildomai kazkur pritvirtintas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laikosi ant spec laikiklio - movos :) taip aš jį pavadinčiau ;)
      Va kažkas tokio: http://www.e-aquajazz.lt/image/cache/data/categories/katiliniu-iranga/laikiklis-indui1-600x600.jpg

      Panaikinti
    2. kiek litru issipletimo indas? kuo remiantis tokio dydzio pasirinkai

      Panaikinti
  8. Sveiki Robertai,

    Teko skaityti Jusu Bloga pas Jus kamino diametras 200? Kaip tvarkotes su kamino trauka? Kokios granuliu sanaudos? Pas mane toks pat katilas ir kaminas 200 yra traukos reguliatorius, bet vejuota diena nelabai jis padeda, granuliu sanaudos per nepilna para praeita nakti virs 2 maiseliu. Galbut Jus reguliavote katilo parametrus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labas. Katilo parametrai yra tokie kokius sureguliavo atstovai, del vejo tikrai nieko spec nekeiciau :)
      Pas mane ant kamino viršaus uždėtas deflektorius. Manau jis apsaugo kažkiek nuo vėjo... na bet šias dienas katilas veikia normaliai. gal kiek daugiau sąnaudos... bet nežymiai. Kokia jūsų dūmų išmetimo temperatūra veikiant 100% galingumu? Mas mane dabar iki 120C. Beja toks vejas ir nama daugiau vesina, jei yra kazkokiu nesandarumu.. tai ir del to sanaudos gali padidet.

      Panaikinti
  9. Namas dar negyvenamas tik kartais buna uzkuriamas katilas. Siandien vel uzkuriau katila, pries uzkuriant name buvo +8c veike 7val. Uzsilo namas iki +15c Ir visa laika dirbo 100% galingumu dumu temperatura buvo 103c pastebejau, kad per tiek laiko katilas nenori pakilti daugiau nei 60c galbut delto, kad namas isales ir dirba max pajegumu iki tol kol isils namas? Nelabai gaudausi dar su situo katilu kaip kas vyksta.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na pakurkite antra diena is eiles ir ziurekite kas bus ;) manau viskas priklauso nuo temperaturos paduodamos i grindis, jei jos isalusios tikrai daug silumos suvalgo. ;) nuo daug ko tikrai priklauso ;) o dumu temp mazoka regis, gal pats galingumas prastokai sureguliuotas arba granules nekaloringos ;)

      Panaikinti
  10. Na palikau dabar uzkurta keletai dienu, bus matyti kas vyksta :) i grindis uzdaviau 28c galbut mazoka? Pas jus maciau katilas dirba nuo kambario termostato, ar pasiteisines sis variantas? Gal esate kada stebejas kiek kartu katilas kuriasi per para? Del granuliu tai uzpirkau pries sventes is Jupojos nes niekur nebuvo galimybes isigyti, tai naudoju sias, bet jau i pabaiga:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na as i grindis daugiau nustates. Regis 34C. Ir tai nera jos per siltos. Ypac kur sudetas laminatas ;) greiciau ir nama isildo.
      Taip. Pas mane nustatyta nuo kambario termostato. Esu nusistates ir veikima pagal grafika (naktimis jis nedirba). Tad realiai kai tokia ta ziema uztenka tai kad viena karta uzsikuria ryte ir veikia kol pasiekia uzduota temp (21.4C). Issijungia. Ir iki vakaro nenukrenta zemiau 21.2 (tiek nustates įsijungimo temp) ir tada vel laukia ryto kada namie jau buna kiek zemiau 21. ;)

      Panaikinti
  11. Sveiki,

    Gal yra zmogus, kuris galetu patarti kaip teisingai nusireguliuosi smartfire 11 kw katila? Pirkau naudota. Pajunge man ji, isvedziojo laidus. Zmogus viena karta paiskino kaip naudotis, bet matau kad nepadejo.:) Vakar paleidau, pradzioj kaip ir viskas gerai buvo. Veliau isjungiau, nes labai pakilo katilo temperatura iki 87 laipsniu, tai isjungiau. Nustaciau, kad issijungtu pasiekus vidaus kambario daviklio nustatyta temperatura, bet jis neklausė manes. Tik kilo temperatura ir tiek. Gal del to, jog boileris sugedo ir dabar jis veikia tik nuo elektros. Jei kas galit padeti pasukit. 867605001. Labai ačiū.

    AtsakytiPanaikinti