2016 m. kovo 29 d., antradienis

Sienų tinkavimas kalkiniu skiediniu

Pasirinkimas ir apsisprendimas

Kai pradėjau galvoti apie sienų pirminę / dalinę apdailą iškilo daug klausimų ir dvejonių... ką pasirinkti? 
  • Samdyti, kad mašininiu būdu ištinkuotų su gipsiniu tinku? Labai greitas ir kokybiškas darbas. Bet darbo ir medžiagų kainos buvo nemažos, o ir sienų mūro kreivumas buvo neaiškus, tad gipsinio tinko būtų reikėję daug daugiau nei deklaruojama.
  • Samdyti kokį dieduką, kuris rankiniu būdu tinkuotu su kalkiniu skiediniu? Tuo metu kiek teiravausi kainos buvo apie 14 Lt/m2 vien už darbą. Tai ir neatrodė mažai, o ir diedukas su patirtimi nemanau, kad greitai šį darbą būdų įveikęs.
  • Klijuoti gipso kartoną? Gaunamos iškarto labai lygios sienos, bet... bendrai sudėjus klijų ir gipso kainą, nesigauna pigiai, o ir patikimumas nežavi.
  • Tinkuoti pačiam? Kalkiniu skiediniu? Nesu šito darbo dirbęs, nežinojau nei kaip tinką susimaišyti, nei kaip ant sienos jį "užmesti" ir tuo labiau kaip padaryti, kad siena būtų lygi.
Viską apsvarstęs nusprendžiau, kad reikia bandyti pačiam. Peržiūrėjau visus Youtube video kur tinkuoja rankiniu būdu (dauguma rusiški, matyt tame krašte dar populiaru taip tinkuoti), paieškojau "receptų" tinkui ir pradėjau planuotis darbus.



Sienų paruošimas

Kad tinkuoti būtų paprasčiau ir sienos gautųsi lygios ant sienų su gipsiniu tinku priklijuojami tinkavimo profiliai.
Plytinėms sienoms naudojau 10 mm profilius, dujų silikato sienoms - 6mm.
Profilių skaičius ant sienos priklauso nuo naudojamų lyginimo liniuočių ilgio. Jei siena siaura (iki 2,5m) užteko dviejų profilių naudojant 2 m ilgio liniuotę, jei platesnė tai triju, keturių ar net daugiau, tiesiog reikia užtikrinti, kad braukiama liniuotė visada turėtų atramą bent per du profilius.
Tinkavimo profiliai, pas mus juos vadina "majakais"
Klijuojant ant sienos daugiau negu du profilius reikėjo užtikrinti sienos plokštumą, kad tarp tinkavimo profilių nesigautų lūžių. Tam iš pradžių būdavo priklijuojami vertikaliai pirmas ir paskutinis profilis, per juos tempiama virvutė, kurios pagalba nustatomas tarpinių profilių lygis.

Sudėjus tinkavimo profilius pasimatė sienų lygumas ar teisingiau sakant nelygumas. Dujų silikato sienos daug maž lygios, tik langų sąramos  ir monolitinis žiedas kiek išsikišę į vidų, tad ten tinko vietomis tik 2-3mm. Plytinės sienos kelios buvo kreivesnės, tad tinko storis vietomis iki 2 - 2,5 cm, bet tokių vietų tikrai nedaug.


Langų angokraščių paruošimas ir armavimas

Lankų angokraščiai apklijuoti XPS. Prieš armuodamas juos sušiaušiu medžiui skirtu pjūklu. Armuoti angokraščius nusprendžiau ne su armavimo tinku o su gispiniu tinku. Ant kampų buvo dedamas armavimos kampas, kurio viena kraštinė buvo spaudžiama prie angokraščio (prie xps) o kita buvo lyginama pagal tinkavimo profilius, kad būtų viename lygyje. Taip paruošus angokraščius ir nutinkavus sieną gaunamas gražus kampas.



Tinkas

Tinkavimui pirkau smėlio. Apytiksliai paskaičiavus užsisakiau 6 m3. Mokėjau už kūbą apie 14,50 Eur. Smėlis iškastas iš miško, švarus, be priemaišų ir jo nereikėjo sijoti.

Kalkės - negesintos. Pirkau du kartus po 15 maišų. Kalkes gesinau metalinėje kūbinėje bačkoje. Kalkių gesinimas tikrai įdomus, bet pavojingas procesas (reikia naudoti geras gumines pirštines ir apsauginius akinius), kurį atsimenu tik iš vaikystės. Gesinant kalkes geriausia neskubėti. Pripilama į bačką apie 10-15cm vandens, supilama porą maišiukų kalkių, pilama dar vandens ant višaus, maišoma. Joms nusigesinus vėl pilama pora maišiukų kalkių ir vandens. Taip sluoksniuojamas likęs kiekis. Metalinė talpa tiek įkaista, kad net neina prisiliesti, o šiluma jaučiasi net ir sekančią dieną (matomai toks kalkių gesinimosi laikas).

Kalkės smarkiai brinksta ir jų kiekis tikrai didėja. Iš 15 maišiukų (regis po 20kg ar 25kg) apytiksliai gavosi apie 700 litrų  kalkių košės.

Tinko gamyboje teko nemažai paeksperimentuoti, kol atradau tinkamą 'receptą'. Pirmajai partijai įdėjau per daug cemento, nes tikrai atrodė keista, kaip gali būti tvirta siena jei į ją dedama labai mažai cemento. Tai tos sienos su daugiau cemento džiūvant keik patrūkinėjo, bet nei su kirviu neina į jas įkirsti :)

Tinko 'receptas' kurį taikiau:
  • 2 kibirai gesintų kalkių košės
  • 6 mūrijimo mentelės cemento (apie 1/5 kibiro)
  • 6 kibirai smėlio
Pirmiausia maišyklėje su vandeniu išmaišomos kalkės, kol gaunasi skysta balta košė, tada dedamas cementas ir smėlis. Siena gaunasi rusvai balkšva, tinkamai pritrynus tvirta, nebyra, džiūvant netrūkinėja.





Tinkavimas

Prieš pradedant tinkuoti sienas, jas aptaškydavau skystesniu tinku, sieną padarydamas kaip šakotį. Tinkavimo darbus pradėdavau tik sekančią dieną. Tai darydavau todėl, kad dujų silikatas labai geria drėgmę o pradėjus tinkuoti tinkas labai greitai džiūtų ir galima nespėti sienos pritrinti. Plytinėms sienoms ir taip dariau, nes geriau lipo tinkas, buvo galima dirbti su skystesniu tinku kuris neslinkdavo nuo sienos. Su skystesniu tinku dirbti lengviau, jis lengviau ir lygiau nubraukiamas su liniuote.

Šakotis ant sienos. Tarpai palikti tinkavimo profiliams priklijuoti. Buvo likę tinko nuo kitos sienos, tad nusprendžiau dalinai paruoši šias sienas.

Paruošus taip sienas, jas buvo galima pradėti tinkuoti. Tinkavimo chronologija kurios aš laikiausi:
  • Metamas tinkas ant sienos. Kaip tinką mesti ant sienos nenupasakosiu, tiesiog reikia dirbti ir suprasit. Žinoma tinko ir ant žemės bus daug ir į akis klius kol išmoksit. 
  • Užmetus tinko tam tikrą plotelį jis yra nubraukiamas su liniuote, taip tęsiamas darbas kol visa siena yra užmetama ir nubraukiama. Žinoma siena yra grubi, su nemažai nelygumų ar duobelių.
  • Pabaigus sieną yra išimami tinkavimo profiliai. Jie lengvai atkimba, matomai nuo drėgmės patyžta gipsinis tinkas kuris laiko tinkavimo profilius. Tinkavimo profilius buvo galima naudoti ir kitoms sienoms, dėl to nereikia jų daug prisipirkti.
  • Atsiradę tinkavimo profilių tarpai užmetami su tinku. 
  • Po kelių minučių su ilga 2 m liniuote braukiama per siena tiek vertikaliai, horizontaliai ir įstrižai. Taip yra nuskutami visokie nereikalingi nelygumai ar bangavimai.
  • Su polistiroline trintuve trinama siena. Jei tinkas jau per sausas - purškiamas vanduo. Atsiradusius nelygumus užtepame tinku ir vėl pritriname. Šis darbas užtrunka netrumpai.
  • Pritynus sieną ji pakartotinai drėkinama su vandeniu ir dar kartą greitai pertriname. Taip siena gaunasi lygesnė, nelieka "šmorų" ir paviršius "užsigeležina".

Bendras vaizdas
Pirma daryta siena.
Siena iš arti. Tik ką pritrinta.
Darbo  kambarys. Sienos dar džiūsta

Apibendrinimas

Tinkuojamų sienų plotas - apie 350 m2.

Darbai užtruko apie 5 savaites, dirbant po minimum 8 val į dieną (didžiąją dalį laiko dirbau vienas). Dalį sienų (apie 200 m2) tinkavau 2015 m gegužės mėn. Atėjus vasaros sezonui buvo šiltinamas fasadas, paskui pilamos juodgridės. Likusią sienų dalį tinkuoti pabaigiau vėlyvą rudenį.

Sunaudota: 
6 m3 smėlio (liko apie 5 kibirus)
10 maišu cemento
30 maišų kalkių (neliko nė lašo, paskutiniai maišyklei net grandžiau iš bačkos)
6-7 trintuvės
30-35 tinkavimo profiliai.

Naudojau 1.00 m, 1.50 m, 2.00 m. tinkavimo liniuotes. 

Kadangi reikėjo sekmadienį skubiai tinkavimo profilių, 10 vnt pirkau iš Moki Veži. Kaina atrodė gera. Praktiškai ta pati kaip perkant iš kitur. Tik atsivežus pamačiau, kad jie patys visi kreivi. Vienai sienai panaudojau. Kiti liko nepanaudoti. Kokybė tiesiog tragiška.

Medžiagų savikaina ~ 1.00 €/m2.

Darbų rezultatu ir sienų lygumu esu patenkintas. Pats sienas vėliau ir glaistysiu, tad tik pats save galėsiu kaltinti dėl nelygumų.

Ištinkuoti sienas tikrai buvo didelis išbandymas tiek fiziškai, tiek morališkai. Labiau atsibodusio darbo dar neteko dirbti o ir sudrėkus rankoms ant jų iškarto atsirasdavo žaizdų, kurios itin sunkiai gyja (kalkės daro savo), Prie šio darbo tikrai nenorėčiau sugrįžti, bet ir nesigailiu, kad pats dariau.

33 komentarai:

  1. Nu maladiec! Esi vienas pirmųjų estatytojai.lt blogerių šio darbo nepatikėjęs samdiniams. Šitas darbas atrodo toks sudėtingas, imčiausi tinkuot nebent garaže ar katilinėj, kur niekas nemato arba kur bus plytelės :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pirmos dvi sienos ir buvo - ten kur plytelės, tai katilinės viena siena ir vonios. Jei nebūtų išėjęs patenkinamas variantas - būčiau nusispjovęs ir kažką kitą mastęs. :)
      Sumokėti bent 1500 € vien už darbą man yra per daug, ypač kai pabandai - pavyksta, tada pasiryžti ir padarai ;)

      Panaikinti
    2. Beja, ačiū už palaikymą ;)

      Panaikinti
  2. Net slof. Pagarba uz tokia avantiura ir atrodo gan sekmingai pavykusia! tokio iraso turbut greitai, kaip kolega auksciau ir raso, dar nebus :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu kolega ;) avantiura man viso namo statyba, nes dauguma darbu darau pirma karta ;) bet tinkavimas tai jo... avantiuru avantiura :))) p.s. irasa papildziau dar viena foto. Atradau telefone (is antro tinkavimo etapo, rudeni)

      Panaikinti
  3. pagaliau teigiamas irasas statybu blogosferoj :D ir svarbiausia savo rankom (y) o tai is visu pusiu negatyvumas, tai sklypus pardavineja nepradeje statyt, tai vel koks negatyvumas realybej del vejos pjovimo, tai isikraustyt negali, nes aplinka slegia... :D kas smagiausia, kad kol pats knisiesi su vienais darbbais, tauposi "litai" sekanciu darbu medziagoms.
    Man irgi puikiai pazistamas atsibodusio monotonisko darbo jausmas. Kai vienus darbus baigi ir imiesi kitu, kuri laika buna visai smagu, kuri laika... :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mintys musu sutampa. Kol dirbu vienus darbus tauposi pinigai sekancio etapo medziagoms. Jei samdyti reiktu tai tik mokek ir mokek. O kai baigiasi eurai sedi vietoje ir taupai ;) dziaugiuosi uz tuos kurie gali dauguma darbu samdyti ;)

      Del darbu atsibodimo tai taip. Visu darbu pradzia maloni, ilgainiui atsibosta, paskui nusisauti norisi, paskui artejant galui vel nuotaika kyla :D cia tas pats kas su automobiliu. Dziaugiesi su juo du kartus. Kai nusiperki ir kai parduodi ;))

      Panaikinti
  4. wow... čia tai pasiryžimas :) labai smagu kad galų gale dar ir patenkintas rezultatu esat :) sveikinimai!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ploju kolega atsistojęs, rankos iš tinkamos vietos pas Jus išdygusios :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. man kaiptik labai aktuali tema, dabar mastau koki tinka naudoti, ar kalkini, ar gipsini, bet vistik manau liksiu prie gipsinio.
    keli klausimai:
    ar nesvarstei varianto naudoti jau sumaisyto smelio/kalkiu misinio is kokio betono tasko?
    tinkavimui skirdavai po 8h per diena, kaip suprantu nedirbi?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dirbu. Sienų tinkavimui išnaudojau turimas atostogas :) O jei nedirbčiau... ką? siūlytum ištinkuoti tau namą? :))))

      Tinko maišymas neužtrunka daug laiko, kaina manau vistiek gavosi mažesnė nei iš betono mazgo... o be to dideli kiek atsivežti reikia turėti kur laikyt... be to pas mane darbai truko ilgai, tad geriau kiekvieną dieną turėjau 'šviežią' tinką :) jei samdoma brigada - tada gal ir apsimokėtų :)

      Panaikinti
    2. Pas mane kalkinis vien dėl finansinių klausimų :) gipsinis tinkas nemažai kainuoja o kai dar sienos kreivesnės... :) Be to sako kalkinis tinkas 'pats sveikiausias' :) kiek teisybės - nežinau :) žinoma ant kalkinio daug daugiau glaisto sueis ruošiant galutinę sienų apdailą ;) spręsti jums :)

      Panaikinti
    3. O kodėl rimčiau nesvarstomas gipso kartono plokščių klijavimas? Laiko tai sutaupytų ženkliai ne tiek tinkavimo etape, bet ir glaistyme. Medžiagų kainų skirtumas gal nebus labai žymus? Ir jokių žaidimų su gesinimu, gana švarus, greitas ir nereikalaujantis džiovinimo procesas.

      Panaikinti
    4. Svarsciau iki paskutiniu akimirku kad duju silikato sienas klijuosiu gipsu, bet pabandes tinkavima ant plytiniu sienu nusprendziau visas tinkuot ;) sprendimu nesigailiu ;)

      Panaikinti
  7. Pas mane dabar tinkuoja kalkiniu tik as pirkau gesintas sausas kalkes maisuose gal ten kokia paslaptis yra gesinime ir dar deda plastifikatoriu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kam plastifikatorius? ;) sienos netrukineja, nebent mazinant kalkiu skaiciu mazeja tinko "riebumas", o gal tiesiog lengviau apdirbti?

      Panaikinti
    2. Turbut lengviau prisitrina su plastifikatorium :)

      Panaikinti
  8. bet tinkavimo profiliai yra skirti likti sienoj ar būt iškrapštyti iš jos?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Butinai imami lauk. Per juos nei sienos pritrinsi,trukines, gali pradeti rudyti (sveiciant, tinkuojant gali pasizeisti cinkas). Nudazius siena manau jie tiesiog isryskes ir matysis. ;)

      Panaikinti
  9. Atsakymai
    1. Na spręsti jums. As esu kategoriškos nuomonės, kad jie privalo būti išimti. Palikau tik cinkuotus met. išorinius kampus. Be to pasižiūrėkite video youtubėj pilna. Visuose juos išima.

      Panaikinti
    2. Kalkės savaime yra rūgštis, ji stabdo rūdis, bet taip, profiliai būtinai lupami lauk jei jau dirbama su jais. Siūlyčiau turėti ir 3m lotą. Gal Jum nelabai aktualu, per mažas darbo kiekis, bet gramdant tinką dyla lotai, ypač jų galai, todėl užapvalėjus ~2mm jie yra pjaunami apie 10-15cm kad nedirbtum su lanko formos įrankiu.
      Dirbant lygumas tikrinamas su loto nugara, ji nedirba ir visad tiesi. Žinoma reik įrankį švarų laikyt :)

      Panaikinti
    3. Tikiu kad daug dirbant liniuotes sudyla ;) bet ne viena namuka istinkavus. Pasibraize, tose vietose kur dazniausiai buvo braukiama per tink.profilius kiek padilo, bet ne smarkiai ;) su 3m liniuote reikia ir fizines jegos tureti gerokai daugiau nei su mazesnem. ;) be to pas mane sienu ilgesniu nei 4m nedaug ;) kitos nei 3m nesiekia, tad 3m liniuote butu buvus per ilga ;)

      Panaikinti
    4. Tamsta nevisiškai teisus, kadangi liniuotė daugiausia dirba galais, nes nuo "bazės"(majakų) eini tolyn gramdydamas, taip lengviau nei šveist visą plotą, nes su 3 metrų įrankiu gramdyt visu plotu jėgos reikės tikrai daug :)
      2m per trumpa standartiniam aukščiui, reikia daugiau majakų, daugiau bereikalingo darbo.
      Kas link tinkavimo, tai pirmiausia užmetamas tinkas ir nubraukiama maždaug, paliekant apie pusė cm daugiau nei reikia. Braukiama su protazu (trintuve), pirmiau naudojamas ilgesnis, apie 80cm ilgio, dvirankis, o užtrynimui trumpesnis, vienai rankai. Tinkui kiek apstingus, kol dar minkštas, priklausomai nuo oro temperatūros, ~20-30 min, jis imamas lyginti su linuote, tiesiog gramdai kol pasieki norimą visos sienos lygumą, likučius permaišai ir vėl naudoji tinkavimui. Vėliau lupami majakai, užmetami plyšiai.
      Užtrynimą darydavom kai būdavo baigtos visos sienos, bet tai nėra taisyklė,
      kaip kam patogiau.
      p.s. neapstingusio tinko tasyt po sieną kol jis neapstingo jokiu būdu negalima, išlyginai ir palikai. Priešingu atveju gresia tinko atšokimu, ką irgi isisamoninau kai reikėjo pertinkuot sienos dalį :) pastuksenus pirštu gerai girdisi atšokęs ar ne. Vengti skersvėjų dėl tos pačios priežasties - paviršius apsausėja, o pats tinkas ne, rezultate jis atlips.

      Panaikinti
  10. Pažystamas jausmas, kai jau "nusišaut" norisi iš rutinos, bet eini ir darai... :)) Vėliau rezultatas džiugina dar ilgai, didžiuojiesi savimi, kad etapas įveiktas savarankiškai, o klaidų net nepastebi atleisdamas Sau :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. As vien del sito darbo paviesinimo galvojau tau verta surasyt statybu darbus i bloga!😃 Skaitant komentarus matau neklydau.
    10 balu uz kantrybe!

    AtsakytiPanaikinti
  12. Pagirtinas pavyzdys,šitą blogą laikau sau artimu,nes nuo rudens prasidės....
    Šaunuolis,kad tiek darai pats :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Medžiagų kaina gera, aišku. O negruntavai? Vien gruntas 0.5€/m2 kainuoja.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne. Negruntavau. Senais laikais ir niekas negruntuodavo. Susidrekindavau sienas ir tada skystu tinku padengiau. ;) niekas niekur neatsoko.. ;)

      Panaikinti
  14. Easily geriausias postas iš visų statybų blog'ų, nežinau ar ryžčiausi tokiam darbui pats. Klausimas - dėl akytbetonio drėgmės įgeriamumo kažką galvoji vidaus apdailoj keist, ar standartinės dažytos/tinkuotos sienos ir tiek?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na ačiū už teigiamą posto įvertinimą :) Antrą namą statant nežinau ir aš... ar ryžčiausi pakartot šitą odisėją :D
      Dėl apdailos, tai šiuo metu ją ir darau name. :) Dauguma sienų standartiškai - tinkas / glaistas / dažai. :)

      Panaikinti
    2. sitoks daikciukas manau pagreitintu tinkavimo darbus :)
      https://youtu.be/n540bRec6Z0

      Panaikinti