2016 m. rugpjūčio 30 d., antradienis

Grindų įrengimas: Vidaus vandentiekis

Pas mus name vidaus vandentiekio sistema - kolektorinė. Kodėl kolektorinė sistema?
Manau tai nepigus, bet gera sprendimas, nes kiekvienas prietaisas ir kiekviena atšaka iki jo užsisuka nepriklausomai nuo kitų. Prie prietaisų nebereikia montuoti ventilių. Galima naudoti daugiasluoksnius vamzdžius ir neturėti sujungimų po grindimis.

Pačius kolektorius pirkau nebrangius. Jie puikiai atlieka savo funkciją, o ir esant gedimui ventiliai lengvai tvarkomi ir tarpinės pasikeičia. Vienintelis jų minusas, kad pajungimo taškai tarp atšakų yra taip arti vienas kito, kad būtų sunku ne eilės tvarka prijunginėti/atjunginėti vamzdžius.

Kolektoriai name du. Pagrindinis kolektorius yra sandėliuke prie vandentiekio įvado. Iš jo kolektoriaus pagalba skirstosi vanduo į pirmąjį vonios kambarį (dušas, praustuvas, klozetas, skalbimo mašina) ir į virtuvę (indaplovė, kriauklė). Taip pat iš šio kolektoriaus eina atšakos į katilinę ir į antrąjį kolektorių kuris yra miegamojo vonioje (vonia, praustuvas, klozetas). Iš vonios kolektoriaus numačiau atšaką karšto vandens recirkuliacinei linijai ir vamzdį nuvedžiau į katilinę.

Pagrindinis vandentiekio kolektorius esantis sandėliuke.
Surinkinėjant kolektorius reikėjo pasipraktikuoti dirbti su pakulomis ir "unipaku". Neskubant išmokau ir toliau sekėsi neblogai.



Už vandens apskaitos mazgo numačiau vietą monometrui. Jis mūsų mieste nebūtinas, nereikalauja.

Vandentiekio vedžiojimui naudojau daugiasluoksnį d18 mm Kermi gamybos vamzdį. Tokį patį naudojau ir grindiniam šildymui. Tiesa šalto ir karšto vandens magistralėms nuo pagrindinio kolektoriaus į katilinę naudojau virinamą d 25 mm Wavin Fiber Basalt PPR vamzdį.

Visi vamzdžiai buvo įleidžiami į antrą 5 cm polistirolo sluoksnį. Griovelius pjausčiau su el.pjaustykle. Kaip ją pasidaryti rašiau čia: Polistirolo pjaustyklės pasidarymas. Žinoma ją reikėjo persidaryti į mažą kilputę pagal vamzdžio diametrą ir dėl labai trumpo vielos ilgio prijungti laidus ne prie 12 v o prie 5 v.


Pjaunant griovelius pastoviai reikėjo tikrinti vielutę, nes patraukus kiek greičiau ji nebespėdavo pjauti ir užsilenkdavo. Griovelių pjaustymas tikrai labai nuobodus ir ilgai trunkantis darbas.

Štai miegamojo vonia. Darbų pradžia. Kolektorius bus bendrame karkase su pakabinamo klozeto bakelio karkasu. Vamzdžius sienoje įverdavau į mireloną.



Bendras vonios kambarys. Atvestos visos atšakos į prietaisus. Pamatavimui padėtas dušo latakas.


Prie kolektoriaus prijungti visi vamzdžiai. Liko tik prijungti vandentiekio įvadą ir sumontuoti vandens apskaitos mazgą.


Baigus vedžioti buvo užpresuotos prietaisų alkūnės ir užsuktos laikinos plastikinės aklės. Dėl ramaus miego norėjosi patikrinti vamzdyno sandarumą. Sistema buvo pripildyta vandens ir preso pagalba sukeltas slėgis iki 5 atmosferų. Pagal reikalavimus tokį slėgį užtektų palaikyti valandą laiko. Pas mane išbuvo daug ilgiau. Monometras nė nepajudėjo. Po atlikto bandymo ramiai galėjome tęsti grindų įrengimo darbus.


O štai kaip atrodo pabaigtas kolektorius išbetonavus grindis. Daugiasluoksnių vamzdžių neužbetonavau. Esant poreikiui atjungti vamzdžius jie turės daugiau laisvumo. Pats kolektorius su vandens apskaitos mazgu didelis ir ilgas... :) reiks daryti kažkokį karkasą ir padaryti atidaromas dureles.


12 komentarų:

  1. Labas, vienas "bugelis" ivade. Salto vandens ivade nereiktu deti plastikiniu jungciu (bus bedu namuose), tam yra skirtos bronzines.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kalbate apie plastikinį adapterį ant d32 PE? :) Žinokit dirbu šitoj srity... dedam ir grunte tokius adapterius ir movas. :) bėdų nepasitaikė... :) Mane labiau neramina PPR suvirinimai po grindimis... bet visi sako, kad ir jie puikiai tarnauja ir bėdų nebūna :)

      Panaikinti
    2. Manau, jis kalba apie PPR tarp skaitliuko ir pagrindinio ventilio. Tiesa pasakius PPR po grindimis ir mane neramina, nors Wavin FIBER BASALT vamzdžių pagal žymejimą tipo ilgaamžiai - 50 metų :)

      Panaikinti
    3. Na dėl to PPR galiuko prie skaitiklio tai išvis nieko blogo neįžvelgiu ;) tik gal galėtų būti plonesnis vamzdis... nes čia D32 (tokio vamzdžio likutį turėjau) :) Kaži ar nedaro įtakos netiksliems skaitiklio parodymams :) Reiks atlikti kada eksperimentą... :) Nes pagal senas taisykles reikėdavo neilgos tiesios atkarpos vamzdžio prieš ir po skaitiklio tokio pat diametro kaip skaitiklis.

      Taip. Būtent šitie Fiber Basalt vieni iš geriausių iš PPR... :) Vamzdis gal tiek ir laikys... tik patys suvirinimai kaži kiek... :) Virinau pats turėdamas tik pusvalandžio stažą ir išklausęs mokančių žmonių patarimų. :) hidraulinį bandymą išlaikė - tad pakolkas miegu ramiai

      Panaikinti
  2. Manau, kad labai teisingas sprendimas vandentiekį per kolektorių išsivedžioti. Dabar, jei daryčiau iš naujo, tikrai taip vesčiau. Gal ir kiek brangiau, bet galų gale saugiau ir paprasčiau, tvarkingiau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu uz pritarima mano sprendimui ;) Paprasciau? Darbo tai daug.. ypac kai menka patirtis "pakuojant" vamzdynus ;) del brangumo... jei daryciau po grindimis trisakius tai tik su "tece" sistema. Tuo atveju manau kaina panasi gautusi. ;) nes tece visos dalys ir vamzdziai daug brangesni, zinoma ju maziau reiketu ;) man dabar vamzdis kaip ir nekainavo... seniau buvau nusipirkes 800m grindims. Tai is tu paciu uzteko ir nereikejo dar pirkt. ;)

      Panaikinti
    2. Paprasčiau gal ne tiek įrengimo prasme, kiek eksploatacijos. Viskas vienoje vietoje, jokių paslėptų jungčių. Kai sugalvojau, kad tai yra geresnis variantas, jau po 2 dienų turėjo atvažiuot betonuot man grindų. Tai ir likau su TECE užspaudžiamom paslėptom grindyse jungtimis. Tikiuosi, kad jos tarnaus "amžinai". Bet kokiu atveju, manau, kolektorinis sprendimas yra modernesnis ir patikimesnis.

      Panaikinti
    3. As kalbejau apie plastikine jungti tarp grindu ir pirmo kranelio :) "Žinokit dirbu šitoj srity... dedam ir grunte tokius adapterius ir movas. :) bėdų nepasitaikė..." Robertas. Vat ir Jus teisus, jos skirtos gruntui. Atviroje vietoje tam yra bronzine mova. Duok dieve, kad laikytu :) Jei jos taip laiko, kodel situ plastikiniu vamzdziu ir plastikiniu jungciu nevedzioja po namus, o tik iki ivado? Ar ir taip darote? Robertai ?

      Panaikinti
    4. Mano subjektyvia nuomone grunte esanti fasoninė dalis turėtų kaip tik būti atsparesnė. Kadangi veikia ir slėgis ir drėgmė ir kitoks kenksmingos sąlygos :) Na taip. Bronzinė geriau, bet ir šita dalis laikys ilgai. Nėra prasmės sukti galvos dėl jos :) O esant reikalui po N metų galėsim pasikeist.

      Panaikinti
  3. Analogiškai ir mes likome su tece jungtims po grindimis, dabar daryčiau kaip kolega darė su vandentiekio kolektoriais :) jaunesni, matyt protingesni ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tokia mintis, gal kvailoka - nėra blogai vandenį vedžiot paviršium grindų EPS su grindiniu šildymų, nebus, kad šildymo gyvatynas tau šaltą vandenį šildys ir reiks nuleidinėt nemažai, kol šaltas pradės bėgt? Aš pas save galvoju grindis šiltint 15cm EPS trijų sluoksnių po 5cm, vandentiekį prasivest viduriniam sluoksny.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai pas mane taip ir yra. Vanduo ileistas i vidurini sluoksni. Ant vandentiekio virsaus buvo uzdeta dar 5 cm EPS. ;) tai apytiksliai 8 cm po apacia, 2 cm vamzdis ir 5 cm virs jo ;)

      Panaikinti