2016 m. rugsėjo 19 d., pirmadienis

Grindų įrengimas: Šildomos grindys

Projektuojant šildomas grindis konsultavausi su keletu santechnikų. Projekto pirminį ir galutinį variantą buvau įdėjęs ir SM forumo teismui. Pirminiuose variantuose buvau numatęs vieną kolektorių namo centre, galvojau katilinei nedaryti atskiro žiedo, o pravesti vamzdelį grįžtamąjį iš tambūro, bendroje erdvėje turėjo būti 3 žiedai. Bet pasikonsultavus gavosi toks variantas - du atskiri kolektoriai po 6 atšakas, bendroje erdvėje 4 žiedai, katilinei numačiau atskirą žiedą. Pasirinkau nestandartinį atstumą tarp vamzdelių - 17 cm (vamzdis daugiasluoksnis d18). Prie vitrinų dvigubai tankiau. San mazguose vamzdeliai kas 15 cm. Visų žiedų ilgis gavosi iki 65 m ilgio, tik miegamajame ilgesnis - 86 m. Štai ir projektas, braižiau pats.


Kolektorių paieškoje buvo abejonių ar reikia debitomačių ar ne. Vieni santechnikai teigė, kad debitomačiai niekam nereikalingi. Kiti sakė, kad be jų neįmanoma greitai sureguliuoti šildymo. Po ilgių paieškų pasirinkau italų gamybos LUXOR kolektorius su debitomačiais. Kolektoriai chromuoti su paliktomis papildomomis atšakomis automatiniam nuorintojui ir išleidėjams.


Iki kolektoriaus esančio namo viduryje magistralinius vamzdynus vedžiau iš PPR Wavin Fiber Basalt d32mm vamzdžio. Jis buvo įleidžiamas į polistirolą kaip ir vandentiekio vamzdžiai. Pats kolektorius su dėže turėtų būti priglaustas prie sienos tarp sandėliuko ir vonios kambario. Tačiau ši siena planuojama iš profilių ir gipso kartono, dėl to jos nėra.



Jau vedžiojant daugiasluoksniu vamzdžiu vandentiekį, susidūriau su sunkumais suvaldyti vamzdžio ritę ir tvarkingai ją išvynioti. Dirbant keliese būtų daug paprasčiau, bet vienam - sudėtinga užduotis. Paskubomis teko pasidaryti vamzdžio vyniojimo įrenginį - laikiklį. Tam panaudojau automobilinį rato guolį ir kelis vamzdelius. Dydis buvo pritaikytas būtent mano naudojamo vamzdžio 200 m ilgio ritėms. 



Vamzdžių lankstymui nusipirkau ant viršaus uždedamą spyruoklę. Su ja darbas tikrai paprastas, lengvas ir nėra jokios rizikos perlenkti vamzdi. O daugiasluoksnį vamzdį perlenkus būtų labai blogai...

Patį vamzdį pirkau daugiasluoksnį KERMI xnet d18x2. Pasirinkimą lėmė kaina ir gamintojo vardas. Nežinomų gamintojų produkcijos galima ir kiek pigiau nusipirkti, bet tai manęs nežavėjo. Šį Kermi vamzdį pirkau po 0,58 €/m.



Viso namo grindinį šildymą vedžiojau vienas. Dirbdavau vakarais. Per vakarą "išraitydavau" vieną - dvi kilpas. Kartais ir kiek daugiau. Ties kolektoriais vamzdžius įverdavau į mireloną. 

Na ir foto reportažas iš darbų eigos.

Pirmas žiedas. Darbo kambarys.
Miegamojo vonia. Pakeitimas nuo projekto - po pačia vonia paretinau vienu vamzdeliu 
Vaikų kambariai - proceso metu.
Vaikų kambariai baigti. Viduryje numatoma g/k pertvara su nišomis sieninėms spintoms.
Koridorius. Su grįžtamais vamzdeliais iš vaikų kambarių padariau papildomas kilpeles koridoriuje.
Wc / dušas
Svetainė - darbo procese.
Valgomasis ir virtuvė.
Bendra erdvė. Matosi visi keturi žiedai.
Po šaldytuvu grindinio šildymo nebus
Prie svetainės vitrininio lango.
Kolektorius sandeliuke.
Kolektorius katilinėje. Dar ne visos kilpos atvestos ir prijungtos.
Apibendrinant šildomų grindų vedžiojimo darbus, galiu teigti, pasidaryti projektą buvo teisingas sprendimas. Ir projektas beveik 100% atitiko realų faktą. Žiedų ilgiai skiriasi plius minus 2 metrai nuo projekto. Pats darbas nesudėtingas, kaip įrodžiau dirbti vienam nėra sunku. 

Vandentiekio ir grindinio šildymo vedžiojimui sunaudojau 800 m vamzdžio. Teisingiau sakant 4 rites po 200 m. Beveik pusę ritės sunaudojau vandentiekio vedžiojimui, o paskui teko skaičiuoti ir rinkti tinkamus kambarius ir žiedų ilgius, kad kuo pilniau išnaudoti ričių ilgį ir kad nepritrūktų vedant paskutinį žiedą. Žinoma paprasčiau būtų nusipirkti ilgą ritę (kiti gamintojai tokias parduoda). Tuomet nereikėtų spręsti tokių galvosūkių. 

16 komentarų:

  1. neimetei irankio foto su kuriuo lankstei vamzdelius. KOdel pasirinkai toki nestandartini zingsni - 17cm? juk vielos tinklas kaip suprantu 15x15, tai nelabai yra pagal ka lygiuotis, na arba daug su rulute vis matuotis :) Ar darei sistemos sandarumo bandyma? ar vistik teko kurnors vamzdeli perlenkti perdaug?
    ar betonuodami darbininkai atkelinejo tinkla nuo pleveles?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip tycia neturiu nufotkines spyruokles. Paprasta ploksciu viju spiruokle kuri dedasi ant virsaus vamzdzio. Vamzdelio niekur neperlenkiau. Su ta spyruokle neimanoma perlenkt. Zingsnis nestandartinis nes taip patare santechnikas ir taip galejau is 200 rites 3 ziedus padaryt. O atstuma teko matuoti su rulete ;) Sistemos hidraulini bandyma dariau, tik neaprasiau.. atskirai spaudziau abu kolektorius. Betonuotojai kele tinkla (asmeniskai nemaciau).

      Panaikinti
  2. Vertinga info darantiems patiems.
    Visgi, žingsnis labai dažnas. Šiuolaikiniams šiltiems namams galima 2x rečiau daryti. Mūsų atvejis:
    http://a-namas.blogspot.lt/2014/09/plokstuminis-grindininis-sildymas-ir.html
    300 išvedžiojau per dieną.
    Klausimas: kodėl šis kolektorius? Pats pajungei? Vienos jungtys matau PP o grindiniai vamzdžiai tiesog prie kolektoriaus pasijungia?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na zingsnis pagal senesni standarta ir tiketina kad maziau jausis saltesnes zonos ;) kodel sis kolektorius? Na nzn. Atrode ir kokybiskiausias ir taip kazkaip labiau patiko, be to rekomendavo. Italu gamybos, tiketina, kad neprastas ;) magistrales virinamas PPR d32, o daugiasluoksnio vamzdzio prijungimui reikia pirkti spec kolektoriams skirtas isardomas jungtis : https://www.celsis.lt/Namo-inzinerines-sistemos/Kolektoriai-ir-grindininis-sildymas/Kolektoriai-Kolektoriu-mazgai-Komplektuojancios-dalys/Isardoma-jungtis-daugiasluoksniam-vamzdziui-GIACOMINI-R179AM-Dn18-sriegis-eurokonusinis-M30x1-5.html ;) tik as apie 1.5e mokejau.

      Panaikinti
  3. ten kur turi buti tualetas - veliau nebus sudetinga prigrezti klozeta nepataikant i grindini sildyma?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Abu tualetai pakabinami. Vienas rėmas sumontuotas (prie dušo trapo), nebuvo bėdų. :) su kitu ir nemanau, kad bus :)

      Panaikinti
  4. Laba diena,

    Skaitau Jūsų blog'ą ir norėjau paklausti su kokia programa pasidarėte grindinio šildymo vamzdelių kontūrų planą ir ar daug įgudžių reikalavo? Greit ir manęs laukia šis etapas.

    Pagarbiai, Mantas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labas. Malonu, kad skaitot blog'a ;) tikiuos randat naudingos informacijos. Braizau viska su AutoCad programa. Uzsibreziu tinkleli pagal norima zingsni (pas mane 17cm) ir tada polyline funkcija breziu kilpas ;) pabaigus su fillet funkcija uzapvalinu kampus. ;) kaip minejau ilgiai atitiko realybe ;) zinoma su autocad primytivu, yra ir spec programu tam, tik nezinau kokios jos ;)

      Panaikinti
    2. Loopcad bandomosios versijos pilnai užtenka menesiui pasiprojektuoti. Pagooglinkit.

      Panaikinti
    3. Regis bandziau. Arba nemokejau tinkamai naudotis, arba nelabai kokia programa... nesigavo man ten niekas ;) as kai normaliai moku su AutoCad dirbti, tai paprasciau savo jegomis susimastyti ka kur noriu isvedzioti ir bandant visokias variacijas parinkti tinkamas vamzdziu trajektorijas ir kuo vienodesnius ziedu ilgius. ;)

      Panaikinti
  5. Sveiki, Robertai. Ar reikėjo nuorint kiekvieną žiedą atskirai? Gal pasidalinsite metodu, kaip tai darėte? Ko gero automatinis nuorintojas viso oro nepašalina.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labas. ;) nuorinau kiekviena kilpa atskirai. ;) man regis buvo ant vieno (padavimo) kolektoriaus uzjungtas vandentiekis, ant griztamo nuvesta i kanalizacija. Ir taip atsukes vandentieki varydavau vandeni pro kiekviena kilpa kazkiek laiko kol isstumdavo visa ora ;) zinoma likuciai issigaude per nuorintojus per kazkiek laiko... ;) pradziai bandziau neorinti, ale pripildziau ir tiek... Bet net cirkuliaciniai siurbliai nepasuko nes vien oras visur buvo. Po to viska padariau kaip rasiau ir viskas buvo ok ;)

      Panaikinti
    2. Ačiū už atsakymą. Tada viskas aišku. Pas mus taip pat 2a neprastumia cirkuliacinis nei vieno kontūro ir garsiai dirba, tik burbuliuoja ir viskas. Sakau paklausiu to pačio likimo žmogaus :)

      Panaikinti
  6. Sveiki noriu pasidaryti grindinį šildyma tik vonios kambario kuris yra antrame aukšte,visas namas įrengtas su spiziniais radijatoriais at verčiau įrengti elektros kabelių,kilpelių vonia 8m2

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na manau priklauso viskas nuo situacijos ir nuo norų. Grindiniam reikės statyti termostatą (RTL) ant griztamojo vamzdzio, nes grindiniam sildymui netiks karstas vanduo is radiatoriu ;) zinoma ir vamzdynus atsivesti... tad elektrinis bus paprasciau... :) bet as bandyciau daryti paprasta grindini sildyma jei tik imanoma.

      Panaikinti
  7. Sveikas,niriu paklaust,pvz kiek metru reik isvest i kokius tarkim 12 kvadratu kambari iki kolektoriaus jdi nuo kolektoriaus iki kambario tarkim 9m dedant aki kas 20cm.

    AtsakytiPanaikinti