2019 m. vasario 5 d., antradienis

LED juostų apšvietimas

Šiame įraše noriu papasakoti apie tai, kaip įrengiau paslėptą šviesos diodų (toliau: Led) juostų apšvietimą nišose palei sienas ir lubuose integruotą virtuvės zonos apšvietimą.

Kaip įrenginėjau gipskartonio lubas ir nišas apšvietimui rašiau čia: gipskartonio-lubu-irengimas.

Led juostas ir transformatoriukus pasirinkau V-TAC firmos. Manau, kad visos Led juostos daug maž vienodos ir visos pagamintos Kinijoje, tad atsižvelgiau į geriausią siūlomą kainą, tinkamą galingumą ir žinoma spalvos spektrą. Pasirinkau kiek virš 10w/m galingumo, šiltai baltos spalvos hermetiškas led juostas. Hermetiškos - nes jos man atrodė gerokai tvirtesnės nei paprastos, aplietos apsauginiu minkšto plastiko sluoksniu.

Redau informacijos, kad Led juostoms geriausia numatyti aušinimą - klijuojant jas ant metalo ar specialių aliuminių profilių. Kadangi mano apšvietimas pilnai paslėptas, Led juostų aušinimui ir kaip karkasui panaudojau UD profilius. Tiesiog pirkau ilgesnius, kad būtų vientisi, atpjoviau reikiamo ilgio ir ant jų priklijavau Led juostas. 



Originalūs galiukai, kurie pereina iš led juostos į laidukus (matosi foto aukščiau), laiko puikiai, bet pirkau tokius užspaudžiamus kontaktus, kurie naudojami nukirptoms led juostoms, tai jie sunkiai kontaktuoja, pajudini netyčia, žiūrėk ir nebedega. Tad rekomenduoju visas jungtis lituoti iš karto, kad nereikėtų paskui vėl imti lauk ir taisyti.

Dvejų led juostų tranformatoriukai yra sumontuoti palėpėje (taip numačiau vedžiodamas elektros instaliaciją), tik valgomojo užkištas pačioje nišoje, nes kiek pasikeitė apšvietimo projektas nuo pirminio plano. 

Štai kaip atrodo apšvietimas koridoriaus gale, kur yra akcentinė mūsų siena. Šis led apšvietimas puikia tarnauja norint foninio apšvietimo koridoriuje. 



Svetainės ir valgomojo lubų apšvietimas praktiškai identiškas. Apšviečia dvi sienas.



Virtuvės zonoje jau anksčiau buvo padaryta 2x1 m niša. Apšvietimui naudojau tą pačia led juostą. Ją klijavau ant UD perimetrinio profilio ir prisukau prie lubų. Sumontavau 6 juostas po beveik 1 m ilgio. 4 juostos įsijungia su vienu jungiklio klavišu, kitos dvi su kitu. Dėl to reikėjo dviejų transformatoriukų, kurie pritvirtinti pačioje nišoje.



Uždengimui iš Plastenos užsisakiau organinio stiklo. Baltas. Šviesos pralaidumas jei neklystu apie 70%. Stiklas padalintas į dvi dalis, nes kitaip neitų įdėti į nišą. Sujungimui naudojau H formos aliuminį profiliuką, kaip tik radau pirkti 1m ilgio. Štai kaip atrodo virtuvės apšvietimas, praktiškai didelė led panelė. 




Čia kaip atrodo padėtas UD primetrinis profilis su led juosta nišoje. Šviesos srautas nukreiptas į lubas, taip labiau išsiskaido.

Pastabos:
  • Paslėptuose nišose gipso kartoną naudojau iš visokių likučių, nes reikėjo siaurų juostelių ir pan. Tad jei naudojote žalią ar kitos spalvos gispkartonį, jį būtinai nudažykite, nes toje vietoje pasikeičia apšvietimo spalva :) Man pačiam teko taisyti tą klaidą, nuimti led juostas ir dažyti. Iš pradžių net nesupratau, kodėl vienas apšvietimo kampas kiek kitokio atspalvio :) 
  • Kaip ir minėjau anksčiau - visus kontaktus lituokite.
  • Foniniam apšvietimui naudočiau silpnesnes led juostas. Manau pakaktų ir ~5w/m. Konsultantas kažkaip ne taip patarė. 
  • Po beveik 2 m eksploatavimo viskas veikia beveik puikiai. Šiai dienai viena virtuvės viena led juostelė tai dega, tai ne... matyt anksčiau minėti kontaktai. Na ir reikėtų nusiimti organinį stiklą dulkių išvalymui.

19 komentarų:

  1. Labai įdomi virtuvės apšvietimo idėja. Gudru. Kai pamačiau kiek kainuoja didelės LED panelės išsigandau. Pas save 9,6W paslėptą LED juosta klijavau tiesiai prie gipso - niekas ten nekaista, nebent naudoji super galingą juostą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū. Virtuvę nuo kaimynų nužiūrėjau :) tik jie liuminescencines lempas dėjo :)
      Na dėl kaitimo gal ir nekaista, bet UD centus kainavo, o ir reikalui esant galima lengvai jas nuimti / uždėti.

      Panaikinti
  2. Liuks! Nesvarstėte vietoj org stiklo pasikabinti įtempiamas lubas? Šviesa būtų išskaidyta, manau nesimatytų juostų ir susilietų su bendromis lubomis. Pas mus vonioje su liuminiscensinėmis ir viskas 10 m. liuks veikia - nežinau, kaip viskas atrodytų, jei jas LEDais pakeistumėm.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na nesvarsčiau. Tiesiog patiko ši idėja, kad bet kada galima nuimti, uždėti ir man viskas labai liuks atrodo ;) o kaip ir rašiau, iš pradžių labai vargau su kontaktavimu.. tai teko ne sykį prieiti prie Led juostų ;)

      Panaikinti
  3. Aš irgi panašiai vėsinu, profiliu. Vėsinti būtina nes kaisdamas LED per 5 metus praranda pusę savo galios. Nors... tas vėsinimas labai priklauso nuo šilumos kontakto.
    Beje, perimetriniu apšvietimu siūlau nepiktnaudžiauti - rodos jau išeina iš mados. Laimei bent RGB spalvotas ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na rūbus perkant nespėjam su madom... o namą statant tuo labiau :D Taip.. ne RGB... nereikia man diskotekų :) ir sutinku, kad šiai dienai jau atsiranda kitokių apšvietimų idėjų ir tendencijų :) bet mes patenkinti taip kaip pasidarėme :)

      Panaikinti
    2. Mados savoka egzistuoja zmonems be vaizduotes ir turintiems labai stipru bandos instinkta :)

      Panaikinti
    3. Ką veikti su tuo RGB? Iš pradžių gal yra yra "wow" faktorius, bet turbūt nė 15 minučių nereikia, kad suprastum, jog tai daugiau ar mažiau beskonybė :) Iš kitos pusės, jei tai kažkam teikia džiaugsmo - pirmyn. Visad maniau, kad geriau įsirengti taip, kaip tau gražu, nors ir visiškai be skonio (daugumos akimis), nei super sknoningai su dizaineriais ir t.t., bet kad tau nepatiktų.

      Robertai, o dažnai naudojat tą perimetrinį apšvietimą?

      Panaikinti
    4. Aš irgi rgb nedėjau. Tiesa buvo durna mintis šovus į galvą. Bet žmona atvedė į sveiką protą. Rgb labai populiarus tarp rusų, pilnas youtube 😁

      Panaikinti
    5. Gediminai - praktiškai kasdien :) ir vakare prie teliko būnant, ir prie stalo sėdint žmonai patinka užsidegt žvakę ir įsijungt led'ą :)
      Be to pas mus dar šviestuvai laikini (IKEA) su viena lempute tiek valgomajam tiek svetainėj :) nors ir galiniausias LED įsukau, kartais trūksta biški apšvietimo, tad papildomai įsijungiam ir foninį :)
      O galinės sienos apšvietimas ir kasdien naudojamas :) miegamajam migdant vaiką, per durų stiklus patenkančios šviesos užtenka matyti situaciją ir vaikas nesiblaško ;)

      Panaikinti
  4. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Graži? jo...? :D "MEDIS" :) o jei rimtai, tai korio formos, medžio imitacijos kažkokios porcelianinės plytelės klijuojamos be siūlių ;) visi kas atvažiuoja, čiupinėja, ir beveik visus iš pirmo pojūčio ir pamatymo apgaunu, kad čia natūralus medis mano pačio drožtas :D
      Šiaip jos tikrai pobrangės, pirktos IRIS'e :) buvo -50%, pamatėm, susižvalgėm... na... perkant buvo dvejopa nuomonė ar bus gražu ar ne... bet suklijavus dingo visos abejonės :)

      Panaikinti
    2. Sienelė graži. Akcentas. Bet tamsokas. Šiek tiek baugiai. Nekviečia ten eiti. Prisiminiau klasikinę kraujo scena filme Shining ;)
      Atsargiai reikia su tais gražiais akcentais ;)
      Šis gal geriau tiktų kaip akcentas didelėje sienoje.
      Pas mus identiškas koridorius koridorius, tai jame baltą sieną darome ir paveikslą su koncentruotu pašvietimu.

      Panaikinti
    3. Nuotraukose neatsispindi visas vaizdas.ji nera tamsi ir tikrai traukianti. 🙂

      Panaikinti
    4. šviesa tunelio gale yra blogiau... manau :D be to ji ne tamsi kaip ir minėjau :D ji grynai ąžuolo spalvos :)

      Panaikinti
  5. Labai gražu tamsi.. Itin apdengia visus trūkumus kambariuose {net jei jų ir nėra,haha) ir suteikia nuolatinio grožio... Teko įsigyti iš https://www.lempa.lt/tema/led-juostos/ įsirengėm ant sienų, lubinės kabo kaip dekoracinės ir visi kambariai panašiai apšviesti..

    AtsakytiPanaikinti
  6. kaip gražu ir skoninga!! aš dabar išsirinkęs iš gitoma.lt juostas ir kelis šviestuvus, laukiu kol atkeliaus

    AtsakytiPanaikinti