2016 m. liepos 21 d., ketvirtadienis

Vėdinimas: Montavimas

Prieš pradedant vedžioti ortakius reikėjo išsigręžti skyles monolitiniame žiede. Šiam darbui pasiskolinau primontuojamas prie sienos betono gręžimo stakles. Karūnos diametras 82 mm puikiai tiko mano 75 mm ortakiams. Šias stakles su draugu pirmą kartą matėme, tad pagal papasakotą sumontavimo ir gręžimo instrukciją pradėjome dirbti. Staklės tvirtinamos išgręžiant skylę kiaurai sieną ir suveržiant ilgasriegiu. Prie staklių prijungiamas vanduo, nes gręžiame šlapiuoju būdų. Taip karūna nekaista, nesidėvėvi ir nebūna dulkių. Instrukciją pateikiu filmuke.


Darbas nebuvo lengvas, nes įrenginys nejuokingai sveria, o tai itin pasijaučia dirbant palei pat lubas. Tuo labiau į sieną tvirtinamas stovas iškarto turėjo būti su drele, nes kitaip lubos trukdė ją įkabinti. 

O šitame video mes patys. Kaip matote išgręžti 12 centimetrų storio betoną užtrunka lygiai 1 minutę. Pats staklių pastatymas užtrunka daug daugiau. Visų reikiamų skylių gręžimo darbai užtruko visą dieną.




Virtuvėje buvo išgręžta papildoma 130mm skylė gartraukio vamzdžiui.
Sienos šlapios dėl gręžimo metu naudojamo vandens

Vėdinimo sistemą pradėjau montuoti nuo kolektorių. Kolektorius pritvirtinau sandėliuke prie lubų. Ortakius vesdavau nuo kambarių link kolektorių, per sienose išgręžtas skyles. Prijunkdavau į kolektorių ir tada tvirtindamas ortakį prie lubų grįždavau į tą kambarį. Ortakį nupjaudavau iki reikiamo ilgio ir prijunkdavau į difuzoriaus dėžutę. Visus darbus atlikau vienas. Sudėtingiausia vieta buvo iš virtuvės ateinantys trys ortakiai. Kolektorius labai arti sienos, dėl to sudėtinga buvo išlenkti ortakius. Darbų rezultatai pateikiami nuotraukose.

Tamburas
Darbų pradžia.
Du vaikų kambariai
Koridorius
Pačioje kairėje trys daugiausiai vargo pareikalavę ortakiai.
Virtuvė. Kai kurias difuzoriaus dėžutes užpūčiau montažinėmis putomis, bet nemanau, kad tai buvo būtina ir kad tai tuos naudos.

Šiai dienai su vėdinimo sistema finišas. Kada bus perkamas rekuperatorius ir bus pratęsti darbai neaišku. Tai ne pirmumo darbas ir neskubiai būtinas pirkinys.

4 komentarai:

  1. Na va, skaitau šį bloga, kiek naudingos info.. 11 difuzinių dėžučių ir 2 kolektoriai. Dar kažko "mandresnio" reiks pačio rekupertoriaus sujungimui su kolektoriais? Ar jau yra koks nors konkretesnis apsiprendimas dėl pačio rekuperatoriaus? Ar 75mm ortakiams tinka visi rekuperatoriai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tarp rekuperatoriaus ir kolektoriu turetu buti garso slopintuvai. ;) manau kad visi rekuperatoriai tinka lankstiems ortakiams ;) del pacio rekuperatoriaus dar negalvojau... ;) tad ir negaliu pasakyt koks bus pas mane ;)

      Panaikinti
  2. O ka daryti planavot su virtuves gartraukiu ? Skaiciau kad negerai tas riebus oras

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Planai jungti per specialia atsaka rekuperatoriuje. Kaip is tikro bus... Gyvenimas parodys, nes rekuperatoriaus dar neturime :)

      Panaikinti