2016 m. balandžio 15 d., penktadienis

Polistirolo pjaustyklės pasidarymas

Įraše apie fasado šiltinimą minėjau, kad papasakosiu kaip sekėsi darytis pjaustyklę polistirolui. 
Ko reikia pjaustyklei? 
  • Transformatoriaus, geriausia kažką pritaikyti iš turimų buityje, kad nereikėtų pirkti. Kiek V ir A turi būti nežinau (ne elektrikas esu), bet silpni telefonų ar nešiojamų kompiuterių pakrovėjai netinka. Aš naudojau seno personalinio kompiuterio maitinimo bloką.
  • Nichromo vielos. Jos galima rasti įvairiuose senuose buitiniuose prietaisuose, tarkim plaukų džiovintuvuose. Jei neturite, galite nusipirkti elektronikos prekių parduotuvėse. Aš pats pirkau. 0,5 mm storio vielos vienas metras kainuoja 1,45€
  • Įv. medžiagų rėmo gamybai, laidų, jungiklio ir t.t. Kiekvienai situacijai skirtingai.
Kompiuterio maitinimo blokas įjungus į elektros lizdą neveikia. Teko ieškoti informacijos, ką reikia daryti, kad jis pradėtų veikti. Procesas paprastas. Reikia šitoje pagrindinėje jungtyje sujungti žalią laida su bet kuriuo juodu laidu (kaip pavaizduota paveikslėlyje). O kad nereikėtų kiekvieną kartą ištraukinėti iš elektros lizdo šitą laidą padariau su jungikliu. Tad nuspaudus, bet kada galima prietaisą įjungti / išjungti.


Kompiuterio maitinimo blokas sugeneruoja 12V (geltonas + juodas laidas) ir 5V (raudonas + juodas). Ilgesnei vielai reikia naudoti 12 V. Prieš pradedant gaminti pjaustyklės rėmą išsibandžiau kokį vielos ilgį sugeba maitblokis įkaitinti. Su 0,5mm viela deja tik apie 45 cm. Mažai. Dėl to laikinai buvau nuleidęs rankas daryti pjaustyklę, nes norėjosi apie 1 m ilgio.  Šiuo atveju reikėtų arba plonesnės vielos arba galingesnio transformatoriaus


Pjaustyklės rėmą dariau iš medinių tašų ("makaronų").  Kojelės su skersiniu jungiasi susukant varžtu, kad kojelės galėtų lankstytis. Prie vienos kojelių pusės tvirtinu minkštą spyruoklę. Ji reikalinga kompensuoti nichromo vielos plėtimasį, nes kaistant ji ilgėja. Tad spyruoklė visada tą nichromo vielą įtempia. Prie kitos pusės privedu laidus ir pajungiu nichormo vielą, tvirtinu medraigčiais. Viskas padarytą labai ūkiškai, turint noro ir fantazijos galima ir gražiau pasidaryti.




Reikėjo pagalvoti, kaip su tokia trumpa pjaustykle gražiai ir tiksliai pjauti polistirolą. Ypač L formą (aplink langus). Štai kokį tikrai patogų sprendimą priėmiau.


Polistirolui pjaustyti panaudojau tinkavimo profilį. 3m profilį padalinau į keturias dalis: 2x1m ir 2x0,5m. Atsižymiu reikiamas linijas, pridedu profilius, įsmeigiu tolines vinutes ir su pjaustykle pjaunu, vielą braukdamas per profilį. Nusipjauna tikrai gražiai ir kokybiškai. Galvojau, kad viela per laiką sudils, nes braukiama per metalinį profilį, bet atlaikė. Taip pat galvojau, kad maitinimo blokas sudegs, nes skleidė visokius keistus garsus. Bet jis ir puikiai atlaikė.

Tai va. Tokia ta mano paprasta, ūkiška pjaustyklė. Turint plonesnės vielos ar galingesnį tranformatorių patogiau būtų pasidaryti bent 1m ilgio, bet man ir šitos pilnai užteko.

5 komentarai:

  1. Atsakymai
    1. Jau patentuota. Pradėta serijinė gamyba. Galima įsigyti Ūkinių prekių parduotuvėse :D

      Panaikinti
  2. as naudojau lenkiskas pjaustymo staklytes, tai vis negaliu atsidziaugt!
    pjausto ivairiais kampais, tai labai lengva dirbt.
    https://aenamas.files.wordpress.com/2016/04/2016-03-27-10-51-00.jpg?w=1000&h=&crop=1

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. As tikiu kad sitas aparatas 100 kartu geresnis nei mano savadarbis. As tiesiog sukausi is padeties ir fasado siltinime jis man bent 80% poreikio pateisino ;) ne visas kombinacijas eina pjauti.

      Panaikinti