2016 m. kovo 4 d., penktadienis

Perdangos šiltinimas

Artėjant žiemai ir žvarbesniems orams nenorėjome nutraukti statybos darbų. Nusprendėme bent kiek apšiltinti perdangą, kad galėtumėme pasistatę 'buržuiką' pasišildyti. Mūsų lubų balkiai 20 cm aukščio, dėl to nusprendėme, kad statybos laikotarpiu tiek ir apšiltinsime perdangą. Ateityje planuojame papildomai šiltini iš viršaus, mažinant palėpę. Tarpai tarp balkių buvo 55 cm, dėl to vata turėjo būti 565 mm pločio.  Perdangos apšiltinimui pasirinkome akmens vatą Paroc Extra, 100mm storio.


Vatos tvirtinimui buvo kalamos tolinės vinys ir tempiamas špagatas. Tolinės vinys -  tai neilgos (30-35 mm ilgio), bet didele galva vinys. Jos buvo kalamos apie 20 cm tarpais. Špagatas buvo naudojamas storas, jei neklystu 500 m/kg. Stipriai įtempti špagatą sudėtingas ir varginantis darbas, o vinukų kalimas iš apačios kartais pareikalauja su plaktuku patikrinti pirštų ir nagų tvirtumą.

Akmens vata buvo dedama dviem 100 mm sluoksniais, prakeičiant siūles. Vatos sudėjimas tikrai kruopštumo reikalaujantis darbas. Gerai, kad daugumą tarpų tarp balkių buvo 55cm, vata juose minimaliai įsisprausdavo.

Gero izoliacijai buvo pasirinkta metalizuotos folijos garo izoliacinė plėvelė. Tvirtinama kabėmis. Siūlės klijuojamos blizgia lipnia juosta. 20 cm apšiltinimo sluoksnio pilnai pakanka statybos laikotarpiu, pasikūrus pečiuką kuo puikiausiai buvo galima dirbti ir šaltuoju sezonu.


Apie Paroc vatą nuomonė gera, nedirgina rankų, smarkiai nedulka, bet jos kainą kiek didesnė nei kitų gamintojų. Tad nežinau ar kitą kartą rinkčiausi Paroc ar ieškočiau pigesnio varianto, kad ir Rockwool ar KNAUF. Kai šiltinsiu perdanga papildomai, labiau domėsiuosi ką siūlo rinką. Šį kartą gan skubotai užsisakiau, žiūrėjau kurios vatos turi vietoje, kad nereiktų laukti kol pristatys. 

9 komentarai:

  1. Rockwool nesiūlau, teko man pritrūkus Paroc kelis lapus Rockwool naudoti, kokybė kaip diena ir naktis, be to dar ir dulka, perlinksta. Knaufo nenaudojau, bet įspūdį gerą paliko.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na tai visgi Paroc manau atitinka kaina... su kitom vatom nedirbes, tai negaliu nieko pasakyti apie ju kokybe. ;)

      Panaikinti
  2. As dar pries perdangos balkiu dejima buvau nusipirkes Knauf ir Paroc vatos. Perdanga siltinau Rockwool, tai kazkokiu esminiu skirtumu su Paroc nepajutau, mano galva dulkejimas ir minkstumas/kietumas panasus.
    Knauf yra visiskai kita kategorija, ji berods ir pigesne, taciau mane labiausiai suneramino tas faktas, kad Knauf vatoje naudojama gliukoze, ir patikekit, tas tikrai akivaizdziai jauciasi. Kai praplesi poka, kvepia degintu cuktum/cukraus vata, ir ja labiau megsta visokie gyviai, o kadangi mano palepe bus nesildoma ir vata ganetinai atvira, nedrisau rizikuoti. Placiau Elena aprase http://statausodyba.blogspot.lt/2014/11/stogo-siltinimas-pradzia.html

    o ROckwool rinkausi grynai del to, kad gavau ziauriai gera kaina.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Artūrai, iš kur informacija, kad Knauf vatoje gali veistis gyviai?
      Patvirtinu, kad praplėšus kvepia cukraus vata (visą mansardą Knaufu šiltinau), bet ar tai gliukozė tai sunku pasakyti.

      Panaikinti
    2. "Artūrai, iš kur informacija, kad Knauf vatoje gali veistis gyviai? "

      Iš VBS agentūros...

      Panaikinti
    3. paroc vatoj taip pat gyvena grauzikai, kasmet pakeiciu po kelis lapus, nes buna isvagoti tuneliais.

      Panaikinti
    4. Na, del Knauf vatos prisipazistu, i tolimesnius gilinimusis del vabzdziu (ypac biciu/sirsiu) megimo, ir is to sekanciu padariniu nesileidau, tad neneigsiu kad gali buti VBS :) bet manau kad visi VBS lygioj vietoj is nieko neatsiranda, arne?

      ps. palepej sandeliuoju ispakuota visa knauf poka, galesiu pateikt feedback po vasaros ar keliu :)

      Kaip ir sakiau, Rockwool pasirinkau vien tik del to, kad gavau nebloga kaina, tad kitus variantus iskart atmeciau.

      Panaikinti
    5. Dauguma VBS atsiranda iš nesupratimo ir žiauriai klaidingo priežasties-pasekmės ryšio nustatymo. Vienam name palėpėj (vyksta statybos, dėl to į ją gali patekti tiek paukščiai, tiek vabzdžiai laisviausiai) jau beveik du metai atvira knaufo vata - niekas nesiruošia į ją kraustytis :D Pas mane patį sandeliuke sudėti keli pokai tos pačios vatos - gyventojų nėra. Nes jų ten ir neturi būti.

      Kam nors įsisuko koks širšių lizdas į vatą prie krašto stogo, tai ir pradeda skleist gandus, kad va būtent dėl to, kad tai gamintojo X vata :)

      Panaikinti
  3. O iš kur gavai Rockwool gera kaina?

    AtsakytiPanaikinti