2016 m. kovo 22 d., antradienis

Oro padavimas židiniui

Dar vienas vidaus žemės kasinėjimo darbas kurį norėjome pasidaryti, tai atsivesti lauko oro padavimą židiniui. Yra daug nuomonių ar tai reikalinga ar ne, bet aš orientavausi savo mąstymu. Pas mus namas nebus visiškai kiauras, o patalpos tikrai nėra didelės ir erdvios, tad tikėtina, kad kūrenant židinį viduje gali pradėti trūkti deguonies tiek židinio degimui tiek ir mums. O tuo labiau investicija ir darbas nedideli, tad apsidraudimui įgyvendinome šį nedidelį sumanymą. Jei nebus naudojamas -nesudėtingai užkišime, bet jei ateityje prireiktų, tai nepasidarius tikrai galėtumėm gailėtis. Naudojau D110 lauko darbams skirtus vamzdžius. Prireikė 4 metrų ir vienos alkūnės. Sudėtingiausias darbas buvo iškirsti skylę pamate. 

Ateityje planuojame pirkti židinį su oro padavimo pajungimu. Koks bus židinys dar nežinau. Bet jei žiūrint iš pigesnių variantų, tai gal Kratki Nadia serija? Gal ką kitą rekomenduotumėt?


15 komentarų:

  1. Gal vistiek vertėtų izoliuoti vamzdį? Šaldis kažkiek.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gal kazkiek ir saldys ;) vamzdis jau uzbetonuotas ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. na oro padavimui 110 vamzdžio nėra būtina naudoti, tai jau tikrai :)
    ten ir 50 užtenka, ir be abejo reikėtų įvilkti į šiluminį kevalą (kad ir patį ploniausią). aišku šilumos nuostolis priklausys nuo naudojimo intensyvumo, bet kaip praktika rodo, tokie šilumos nutekėjimai jaučiasi kai yra -20. tai tą savaitę jau kaip nors iškęsit :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na šis vamzdis gi po grindimis, virš jo juodgrindės ir grindų apšiltinimo sluoksnis. Nėra atvirai paklotas kambaryje. Šaltis tai eis per patį vamzdį ir eis į židinį. Tad manau dėl židinio nesandarumo pajusime daugiau šilumos nuostolių nei per gruntą - grindų apšiltinimą ir kitus sluoksnius ateinantį šaltį.

      Panaikinti
    2. Kai bus - 20 tai ir kurensi, ne kaip prie - 2. O sklendes negalima padaryti? Nenaudoji uzdarai ir viskas.

      Panaikinti
  4. O vėdinimo sistemos nedarysite? Aš taip mąstau priėmiau: darysime rekuperaciją, tai kūrenant židiniu ją įjungsime didesniu pajėgumu - ir karštas židinio oras bus priverstinai judinamas (neužsilaikys karštis tik vienoje patalpoje); ir bus užtektinas dieguonies kiekis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pas mūsų rekuperacija turėtų būti. Na bent jau ortakiai šiai dienai yra išvedžioti. Tik kad idėja ir užtikrinta nuomonė atėjo kiek vėliau nei buvo padaryti šie darbai. Net ir ortakiai židinio šiltdymui palėpėje su turbina įrengti, kurie prie rekuperatoriaus būtų nereikalingi.

      Panaikinti
  5. Aš irgi galvoju apie oro padavimą židiniui. Kilo klausimų:
    1. Kodėl kirtote pamatą, o ne pervedėte po juo?
    2. Ar lauko pusėje nereikia kokio oro vožtuvo, kažkas panašaus kaip kanalizacijos alsuoklis, negi vamzdis atviras bus?

    Aš irgi planuose turiu židinį, daugiau grožio ir jaukumo tikslams, kad būtų didelis stiklas. Mąstom panašiai: Kartki Nadia, Blanzek 700 :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 1. Pas mane pamatai juostiniai - kasti 1,5m į gyli nėra prasmės ;)
      2. Dar nesidomėjau... reiktų pasidomėti ;) jei kokios informacijos rasite - pasidalinkite ;) šiai dienai vamzdis užkištas su EPS ir tiek ;)

      Panaikinti
  6. rekuperacija oro patalpose nepadidins, jo bus tiek kiek yra, tai yra, kiek jo istrauks, tiek ir pripildys.
    pas mane yra kita problema, dėl nepadaryto oro pritekėjimo. įjungus gartraukį, židinys užgęsta. vistik gartraukio galingumas ir ištraukiamo oro kiekis didelis. gal kas turi idėjų kaip spęsti šią problemą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O tai kodel negalite disbalansuoti rekupo srautu, t.y. paduoti daugiau nei istraukti?

      Panaikinti
    2. atidarykit lango mikroventiliacija ir viskas ok

      Panaikinti
  7. Po studijų šiuo klausimu galvoju taip -
    jeigu būtų pas mane rekuperacija - daryčiau oro padavimą iš išorės.
    Pas mane rekuperacijos nebus, ventiliavimas natūralus per oro kanalus šalia kamino. Vieną ventiliacinį kanalą palikau oro padavimui į židinį ir planuoju dalinį židinio užmaitinimą oru iš lauko, dalinai iš kambario, plius pabandyti įvairius variantus (įdėsiu ir sklendę). Kol kas neturiu argumentų paneigti pasakymui, kad esant natūraliai ventiliacijai židinys maitinamas ne iš lauko, o iš kambario pagerina oro pritekėjimą. Išsirinkau kapsulę Austroflamm 75/57 K 2.0 Flat (dar nepastačiau).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ar manote kad oras parsitrauks pats i zidini per ta kanala? Gi gausis atvirkstine kryptis naturaliai traukai. Ar kokie kiti yra sprendimai? o jei ir trauks... tai dalinis uzmaitinimas is kambariu ir lauko nebus sandarus prie zidinio, tai ar nepartrauks per virsu dumus i kambarius? Zinau atveju kai zmones pasistate sandarius namus be rekuperatoriaus,ijungia gartrauki tai per ventiliacinius kanalus esancius prie kamino partraukia dumus i namu vidu.

      Panaikinti
    2. Dalinio užmaitinimo idėja ne mano, o išdiskutuota su Degio konsultantu. Kadangi statau pirmą židinį ir kaminą savarankiškai, tai ruošiuosi įvairiems variantams. Ventiliacinių kanalų dūmų įtraukimo problema man žinoma, dėl to padariau apie 50 cm skirtumą tarp dūmtraukio skylės ir ventiliacinių kanalų oro paėmimo skylių, t.y. ventiliacijos kanalus viršuje užsandarinau išlieta plokšte, o skyles kanalams išpjoviau blokelių šonuose žemiau.

      Panaikinti