2016 m. kovo 1 d., antradienis

Langai

Pirminiame 2014 metų plane nebuvome numatę įsidėti savo namui langų, bet susiklostė situacija, kad namas per savaitę laiko tapo panašus į tikrą namą - uždėjome stogo dangą ir sudėjome langus bei laikinas laukinės duris. O apie langus nuo pradžių.

Prieš matuojant nišas langams, angų apačioje pamūrijome apie 7 cm aukščio blokelių atraižas, o ant betoninių sąramų iš apačios užklijavome 2 cm XPS plokštes. 

Pamūrytos blokelių atraižos lango apačioje
Priklijuotos ir paremtos XPS plokštės
Išsimatavus langus, su pirminiais brėžiniais nuėjau į kelias įmones. Kadangi apie langus prieš tai labai mažai domėjausi. tai jose sužinojau į kokius parametrus reikia atkreipti dėmesį, kokie profiliai, stiklų paketai gaminami, kas daugiau ar mažiau įtakoja kainą. Paprašiau paskaičiuoti pirmines sąmatas įvairių variantų - pigesnių ar brangesnių langų. 

Įvertinę pirmines sąmatas, mūsų galimybes ir poreikius nusprendėme, kad langų profiliai bus ne siauresni nei 82 mm, 3 stiklų paketai su dviem selektyviniais stiklais, ne siauresni nei 46 mm, langų rėmai su trimis tarpinėmis, pageidautina termo rėmeliai.

Dėl langų pasiūlymų kreipiausi į daugumą vietinių platinimo ar gaminimo įmonių ir ne į vieną firmą internetu. Sulaukiau nemažai techniškai panašių pasiūlymų, kurių kainos nepagrįstai skyrėsi 50-70% vieni nuo kitų.

Pasirinkti langai:
  • System Brügmann bluEvolution 82
  • Rėmas - 82mm
  • Trys tarpinės
  • Stiklo paketas - 48 mm (4-18-4-18-4), du selektyviniai stiklai
  • Termo rėmelis
  • Spalva - laukinė pusė: tamsiai ruda (riešutas), vidus: baltas

Langai gaminami kaimyninėje Lenkijoje, bet pagaminimo terminai daug trumpesni nei gaminamų Lietuvoje. Nuo užsakymo dienos per 10 dienų langai jau buvo vietoje, tuo tarpu Lietuvoje gaminamų langų atstovai sakė, kad terminas 3-4 savaitės. Langų kokybei priekaištų nėra. Manyčiau, kad Lenkijoje gamyklos didelės ir rimtos, viskas daroma automatizuotai.

Langus montavome paprastai - lygiai su blokelių laukine puse. Montuoti langus, išnešant juos į apšiltinimo sluoksnį, dujų silikato blokeliuose sudėtinga procedūra. O ir šalčio tiltas su šiais blokeliais kiek mažesnis, nei silikato ar keramikos. 
Langų montavimas užtruko 2.5 dienos dirbant dviese. 

Prieš montuojant vitriną, į sąramą įgręžėme kelis pagaliukus, kad nepamestumėme vitrinos
Vėlesnė nuotrauka be apsauginių plėvelių.

Kaip minėjau anksčiau, laukines duris dėjome laikinas - senas, medines. Durys bus keičiamos kuo vėliau, kad nereikėtų jų saugoti ir nenukentėtų statybos laikotarpiu. Šiai dienai galvojame, kad namo fasadinės durys bus plastikinės, su stiklo paketu.

Kartu su langų įdėjimu sekė ir signalizacijos įvedimas. Tai buvo antras darbas mūsų namo statybose, kurį samdėme. 

Po tiek laiko statybų net keista:
kai viduje gali dirbti ir nejauti vėjo, lietaus...
kai išeidamas iš namo užrakini namą,..

8 komentarai:

  1. Kaip fainiai, sėkmės tolimesniuose darbuose :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ar langus pirkote tiesiai iš lenkų ar per atstovus Lietuvoje?
    Kaip supratau langus montavote patys. Šaunuoliai!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Per vietini pardaveja. ;)
      Mes visus darbus (na 98%) daromes patys ;) langu montavimas vienas is lengvesniu darbu.

      Panaikinti
  3. Nu labai šauniai darbai vyksta. Namas jau tikrai panašus į tikrą namą. Sakote, kad langų montavimas buvo lengviausias darbas? Įdomu ar taip pat lengva ir stiklo paketų keitimas, nes pas mane rėmai langų kaip ir geri, manau, kad mano bėdą išspręstų tik paketų pakeitimas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na stiklo paketu keitimas rizIkingas darbas jei paketai didesni, nes galima lengvai suskaldyti paketa. ;) bet viskas imanoma padaryti ;) svarbu nepersistengti kyliuojant paketa.

      Panaikinti
    2. Nesileisk mulkinamas įžūlių reklamistų, trink juos lauk!

      Panaikinti
  4. Sveiki. Kokioje LT firmoje užsakinėjote langus?

    AtsakytiPanaikinti