2016 m. kovo 14 d., pirmadienis

Elektros išvedžiojimas

2015 metai prasidėjo elektros išvedžiojimu. Iš pradžių pasipaišiau 'projektėlį' su planuojamomis rozetėmis, jungikliais, apšvietimo taškais, kabelių klojimo trajektorijomis ir pan. Atlikti šį namų darbą tikrai svarbu, nes galima kažko nenumatyti o vėliau tai padaryti daug sudėtingiau. Žinoma ir projektuojant neina visko numatyti iš anksto, ypač kai ne tos srities specialistai projektuoja :)
Mano namų darbai. Elektros išvedžiojimo projektas, kuris nuo realybės kiek skiriasi.


Projektavau tokiu principu: į kiekvieną kambarį numačiau po vieną kabelį 3x2,5mm, iš to pačio kabelio maitinsis ir rozetės ir apšvietimas. Virtuvėje bus dvi rozečių grupės - į kiekvieną iš jų numačiau atskirus kabelius, atskirus kabelius numačiau indaplovei, skalbimo mašinai, boileriui, katilui su cirkuliaciniais siurbliais, signalizacijai. Trifazio kabelius atsivedžiau į virtuvę (orkaitei ir kaitlentei) ir į katilinę (ūkio darbams numatyta rozetė, jei kada prireiks)

Elektros skydas stovės ten pat kur atvestas elektros įvadas ir kur tuo metu stovėjo statybinė dėžutė. Taip geriausia, nes nebereiks iš naujo pridavinėti ESO įvadinio kabelio. 


Kabelius magistralėms ir tarp rozečių pasirinkau BVV-P, 3x2,5 (plokščias laidas), apšvietimui nedegus kabelis HDGS 3x1,5 (nes vedžiojama ant medinės perdangos),  trifaziui 5x2,5 apvalus laidas. Bendroje sumoje kabelių reikėjo apie 500 metrų.

Visas magistrales vedžiojau grunte, kabelius įverdamas į techninius d 20 vamzdžius. Kabelius į vamzdį vėriau juos stumdamas. Žinoma kabelis su kiekvienu metru vis sunkiau lįsdavo, o galiausiai ir užstrigdavo. Tada reikėdavo techninį vamzdį pjauti, susirasti kabelį ir verti toliau, darant sujungimą techniniame vamzdyje. Tokiam darbui palengvinti manau reiktų turėti pravėrimo troselį ar kažką panašaus.

Dėžučių skylėms frezuoti, pirkau karūną iš Senukų. Su 30% nuolaida mokėjau apie 20 tuometinių litų. Karūna kaip už tokią kainą savo atitarnavo. Į dujų silikatą kaip į morką, o į silikatines plytas sunkiau, ir kuo toliau tuo sunkiau ji kabino, bet visas skyles išgręžiau. 

Nuotraukų įdomių daug nėra, tik el. kabelių vietas sienose nusifotografavau prieš tinkuodamas.



24 komentarai:

  1. o silpnas sroves irgi iskart susivedziojai? as irgi susivedziojau viska maksimaliai per grunta iki pirmos rozetes, be virs grindu lygio darysiu viska tik po grindu betonavimo..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Signalizacija išvedžiota seniau, televizinius ir interneto kabelius išsivedžiojau palėpe ir per lubas nusileidau iki reikiamų rozečių. Dabar dar galvoju dėl termostatų laidų iš kambarių į grindų šildymo kolektorius. Šito nesu pasidaręs, tad tektų štrabuoti sienas.
      Magistralės pas mane ir visos grunte, bet kambariuose kaip kur... daugiausia tarp rozečių eina sienos apačia (apie 20cm nuo grindų lygio).
      Matai pas mane pirmiau sienos buvo tinkuojamos, paskui tik grindys įrenginėjamos, dėl to viską išsivedžioti stengiausi iš karto.

      Panaikinti
  2. ne tik silpnas sroves, bet iki tinkavimo pasigalvokit ir apie audio/video kabelius, rozetes jiems ir net sachtas pasidaro sienose, kad ju neismatu pajunginejant TV ir pan...patingejau si darba pasidaryti ir zmona jau bamba, kad metosi aplink koloneliu it tv laidai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šachtą pakabinamam televizoriui pasidariau, apie tai aprašysiu vėliau. Daugiau kažko kito nenumačiau

      Panaikinti
  3. Kolonėlių laidai šiais laikais praranda prasmę, kai egzistuoja belaidės kolonėlės veikiančios per wifi ir bluetooth. Turim, veikia kuo puikiausiai ir laidų nereikia :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. "veikia" ir "skamba" tai visiskai skirtingi dalykai.

      Panaikinti
    2. Dėl skambėjimo sutinku kad tikro varinio ar kokio laido wifi ar kita bevielė sistema neatstos. Kad prie TV bus stiprintuvas ir kolonėles tai faktas, tik jei dvi kolonėles greta TV tai laidai nesimatys - baldai užstos. bet jei bus 5.1 sistema tai jau reikėtų papildomai kažką pagalvoti. Jei ir bus 5.1 sistema tai įsivaizduoju, kad galinės kolonėlės bus pakabinamos palubėje (nes nedidelis kambarys) tai laidus galečiau luboms prasimsti, bet vėl... o jei nedarysiu? tai ir kybos tos dežutės ar laidai ten palubėj... :) na reikia pagalvoti ir pasvarstyti.

      Panaikinti
    3. butent, kad reikia, tik neapsiriboti svarstymais, o imti ir pasidaryt :)

      Panaikinti
    4. o jei 5.1 sistema, aktyviam zemu dazniu garsiakalbiui kokie laidai reikalingi is stiprintuvo? :)

      Panaikinti
    5. Bet koks kabelis, net paauksuotas, nutemptas 5m skamba blogai, imho.
      Imčiau tvarkingą belaidį skaitmeninį sprendimą.

      Panaikinti
  4. subas per linijini kabeli jungiasi. Jei pirkti gatava ilga gali buti brangoka. O siaip galima pratempti mikrofonini kabeli, ale sitoki: http://www.tasker.it/prodotti/scheda.php?lin=en&idCod=160

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki ar gali buti elektros kabelis virs namo lauke? Statom namo ir nezinom ar galima taip

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Yra kabelių apsaugos zonos. Servitutas. Negalima, žodžiu

      Panaikinti
    2. Oj. As ir nepastebejau sio klausimo. Taip, yra apsaugos zonos. Atstumai skirtingi priklausomai nuo linijos galingumo. ;)

      Panaikinti
  6. Ar sviestuvams ir rozetems i kambari neturetu but vedamas atskiras laidas? dabar ateina tik vienas ir nuo jo uzmaitinamos rozetes bei sviestuvai...man rodos taip ne itin gerai..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na esu girdejes tik viena argumenta - kad kambaryje tvarkant rozetes ar jas uztrumpinus, kambary bus sviesa. ;) daugiau privalumu kazi ar yra... Pas tevu va kiekvienas aukstas turi po viena laida ir kirtikli. Ir bedu nera ;)

      Panaikinti
  7. laba
    kokį softą naudojot elektros plano pasipaišymui?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Viską braižau su AutoCAD ;) elementariai viskas ;) Susibraižymas tikrai padeda dirbant, niekas neužsimiršta :) nes namuose gali planuoti planuoti o atvykęs dirbti gali kažkas pasimiršti ;)

      Panaikinti
  8. Keista ,kad kabelį praverdavot stumdamas.Pirma praveriama pusplienė 1_2mm diametro viela,kurios gale padaroma kilpa.Per tą kilpą prakišamipriešingomis kryptimis nuvalyti kabelio laidai kurie užlenkiami,kad nebūtų sustorėjimo.Kabelio ir vielos sujungimas apvynioti izoliacija pradedant nuo priešingos traukimui krypties.Neturi būti išlindusių vielos galų,kurie kabinsis pratraukiant.Pratraukimo ilgis priklauso nuo to kiek sugebėsi prakišti vielą.Esu prakišęs 50m.Vielą su kilpa prakišau25m.Iš antro galo vėl kišau vielą su kabliuku ,sukdamas vielą pagavau kilpą.Tokiu būdu pratraukiau vielą 50m.Viela pratraukiau 50m kabelio.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sujungimas kabelio techniniame vamždyje jau bus silpna linijos vieta.Kabeliai turi būti ištisiniai.

    AtsakytiPanaikinti
  10. o kaip pas jus su elektra šiaip, viskas sklandžiai? nebuvo reikalinga generatoriaus nuoma arba pirkimas?

    AtsakytiPanaikinti