2016 m. vasario 23 d., antradienis

Stogas

Namo stogą pasirinkome dvišlaitį. Tai pats pigiausias ir paprasčiausias stogo variantas. O paprastumas mums, nedirbusiems prie stogo darbų, labai svarbus faktas. Pas mus visos stogo gegnės buvo vienodos, jas susipjovėm pagal pasidarytus lentų šablonus. Ant perdangos viršaus susikaldavome iš gegnių "A" raides.

Sukaltą "A" raidę pasistatydavome ir nusinešdavome į reikiamą vietą kur prikaldavome prie mūrlotų. Per gegnės viršų buvo kalama stambi vinis, o iš šonų prie murloto buvo tivrtinama gegnių kampais. Visus tvirtinimus atlikome rifliuotomis vinimis.
Galinės gegnės prie frontonų buvo tvirtinamos keturiuose vietose su d12mm ilgasriegiu. Kadangi palėpė nebus gyvenama ir stogas nebus apšiltintas, tai pačios gegnės buvo statomas 0,9-1,0 m atstumais.

Gegnių sutvirtinimui buvo statomos 'stoikės'. Tam darbui išilgai perdangos balkių buvo prikaltas 5x10 'brusas'. Jis reikalingas atremti 'stoikes', nes lubinių balkių ir gegnių tarpai buvo nevienodi. Stoikėms buvo naudojami 6x10 'brusai' (išilgai pjovėme lubinių balkių likučius)

Gegnių galai buvo užkalti su 12cm lentomis - latakų tvirtinimui.

Po šių darbų buvo pradėta tiesti difuzinė plėvelė ir pradėtas grebėstuoti stogas. Pirmą dieną sunkiai susitvarkėme su plėvele, nes trūko patirties ir kaip tyčia buvo vėjuota, o perpratę darbų sistemą puikiai susitvarkėme. Grebėstai buvo kalami pagal stogo dangos gamintojų rekomendacijas ir pateiktus brėžinius, Pirma grebėstas turi būti storesnis arba pakyliuotas, atstumai tarp grebėstų - pagal pateiktą schemą. "Makaronai" buvo kalami su 70-80 mm vinimis, o grebėstai su 120 mm suktomis vinimis.

Pirkdami statybinę medieną atkreipkite dėmesį į išpjovimo kokybę. Labiausiai nepatenkintas likau grebėstų kokybe. Jų storis svyravo nuo 28mm iki 35mm. To pasekoje, nemažai darbo turėjome kol išlyginome stogą. Gal tie kurie dirba už pinigus šito nedaro ir tikisi, kad nesimatys stogo nelygumų (bent jau kol gaus atlygį už stogo uždengimą). Mes stogą lyginome ne vieną vakarą ir rezultatu esame patenkinti.

17 komentarų:

  1. Ne Murlotas, o Mūrtašis
    ne Brusas, o Tašas (atrodo :)
    pradėkim kalbėto lietuviškai ;)
    O stogo danga bus Gerard, atrodo?
    Nereikėjo taupyt grebėstams, ypač kai tarp gegnių tarpai didesni. Na, jūs gal geriau savo konstrukciją žinot ;)
    O grebėstus reikėjo gražinti. Net lentpjūvėse dabar normalūs žmonės dirba. Mums kartą atvežė broką. Paskambinau, aprėkiau. Mergaitė labai atsiprašinėjo,sakė netyčia, tuoj atvažiuos, pakeis. Susigėdau ir pasakiau kad ok... :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Stengiuosi kuo mažiau klaidų daryti ;) dėl mūrloto tai nerandu niekur parašyta, kad nevartotina. O dėl tašų/brusų jūsų teisybė - svetimybė, tiesiog liaudiškai ir kaip įpratęs parašiau. Jei kažkam netinka, stengsimės pasitaisyt kituose pranešimuose.
      Stogo danga ne Gerard. Apie stogo dangą ir jos pasirinkimą parašysiu šiomis dienomis ;)
      Jei nereikėjo taupyti grebėstams, kokius reikėjo jūsų nuomone dėti? 5x5? Jokių trūkumų dėl grebėstų nepastebėjom, ir vaikščiojom jais ir niekas nei smarkiai linko nei lūžo.

      Panaikinti
    2. Murlotas kažkaip ausį rėžia. Patikrinau: ogi tikrai, kalbistai sako kad reikia keisti
      (http://www.vlkk.lt/aktualiausios-temos/svietimas/vadoveliu-aprobavimas/vadoveliu-rankrasciu-kalbos-apzvalga)
      Grebėstus visi deda 5x5.

      Panaikinti
    3. Ponas Ignai, gal kalbininkas būsite? :) aš tai inžinierius, mokyklos laikais su diktantais turėjau problemų, bet matematika ir fizika geriau sekdavosi ;) Taip pat nepastebėjote klaidos, kad rifliuotos vinys irgi negali būti vartotina, turi būti rievėtos vinys ;) o jei grįžtant prie temos, tai čia 95% taisyklinga lietuvių kalba (kaip inžinieriui manau geras rodiklis) rašomas mano statybų dienoraštis ;) Geriau paskaitykit dienoraštį kur UK ar Airijoje stato lietuvis namą, ten turėsit ką pataisyt. O aš jūsų pastabas priimu, pasitaisysiu. :)
      O dėl grebėstų tai galima dėti 3x7 arba 5x5. Buvo konsultuotasi su stogdengiais. Dėl pasirinkimo nesigailiu.

      Panaikinti
    4. Tiesiog žmonės vartoja rusiškus terminus atrodo net nežinodami, kad yra lietuviški! Kuo lietuviškai blogai kalbėti?

      Panaikinti
    5. Ignai stengiamies stengiamies.. ;)

      Panaikinti
  2. nepamirškite pridurti, kad gegnės buvo įpjautos mūrtašio/mūrloto vietoje, nes kažkuriam blog'e (internetinių dienraščių) buvo priimtas sprendimas nepjauti, o tai daugelio nuomone veda prie skėtimosi problemų, kad ir kaip ten tas gegnes beįtaisytum.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip. Gegnes i murtasi buvo ipjautos. Tik ties vidurunem atramom 'stoikem' nepjovem.

      Panaikinti
  3. Plėvelė vienas esminių dalykų stogo konstrukcijoje, nesvarbu ar palėpė šildoma, ar ne. Šiam dalykui tikrai būčiau rinkęsis tyvek, eurovent, dachowa ar kitas gero lygio plėveles :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Taip, pritariu, kad plėvelės aukštesnė kokybė svarbu ypač renkantis skardinį stogą, kadangi po šia danga labiausiai renkasi kondensatas. Renkantis plėvelę būtina atkreipti ne tik jos storį mg ir kitas geras savybes, bet ir vandens stulpo skaičių parametrus, jis turi būti kuo aukštesnis- pvz. Tyvek Pro, Klober ar kt. Sudėjus pigesnę plėvelę gali atsitikti taip, kad sudrėgs jūsų šiltinimo vata ir namas nebus toks šiltas kaip norėsis, jau nekalbu apie kitas pasekmes... Informacijos šia tema tikrai pakankamai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. p.s. šildoma ar nešildoma palėpė nėr didelio skirtumo, kaip kolega minėjo, po plėvele "slepiasi" visą stogą laikanti medinė konstrukcija. nesakyčiau, kad geras reikėtų kitiems sekti jūsų statomo namo pavyzdžiu :), tik tiek.

      Panaikinti
    2. Na niekas neliepia sekti mūsų blog'o pavyzdžiu, tiesiog šiame blog'e nekalbama apie mūsų amžių, finansines galimybes, nenorėjimo įsipareigoti bankams ir t.t. o visa kita darome pagal savo galimybes ir taip kaip išmanome ir suprantame ;) tuo labiau kai 2014m buvo vien tik darbas prie namo ir nebuvo kada domėtis tam tikrais etapais. Dabar kai darbai juda lėčiau, apie kitus etapus ir daugiau pasidomime ;)

      Panaikinti
    3. Tai, kaip suprantu tik dalinatės sava statybine patirtimi kas jau yra atlikta, ir komentarai jau nieko nepakeis :) ir žmonės skaitantys jūsų blogą patys atsirinks kas darytina kas ne. Pvz. tokios papelijusios medienos aš nedėčiau savo namo stogui, bet gal kas nors mano kitaip :)

      Panaikinti
  5. Dar toks pastebėjimas. Perdangos šiltinimo sluoksnis nesusijungs su sienos šiltinimo sluoksniu tose sienos dalyse, kur yra frontonai. O ir patys frontonai iškelti iki pat gegnių viršaus. Taip pat ir "ilgosiose" sienose tas susijungimas bus labai mažu plotu/storiu, nes daugiau neleis pats stogas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ties mūrtašiu taip - šaltesnė vieta, bet perdanga ties laukinėmis sienomis apšiltinau papildomai iš apačios.

      Panaikinti
  6. Kažkaip nepastebėjau,o gal nebuvo parašyta,koks stogo plotas,ir kiek jums kainavo visas stogas su mediena ir stogo danga?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Stogo plotas apie 210 m2. Kainos tiksliai nepasakysiu, bet su medine perdanga ir viskuo kas susiję su stogu tai apie 15 tuks senųjų pinigų. Gal kiek daugiau.

      Panaikinti