2018 m. sausio 1 d., pirmadienis

Gipskartonio lubų įrengimas

Gipskartonio lubų įrengimą žinoma atlikome patys. Kaip ir visi žinote pirmiausia įrengiamas karkasas, po to montuojamas gipskartonis. Na ir atliekama galutinė apdaila - glaistymas ir dažymas. Na o apie viską nuo pradžių pasistengsiu aprašyti šitame įraše.

Jei darbas būtų pilnai samdomas, tada galima svarstyti ir apie įtempiamas lubas. Kainos gaunasi panašios (kaimynai svarstė, tad lygino kainas), bet atliekant viską pačiam susitaupo nemažai pinigėlių. Žinoma darbo nemažai, ypač glaistant ar dažant... darbas užvertus galvą į viršų ganėtinai sudėtingas ir varginantis.

Karkasas pas mane dviejų lygių. Dviejų lygių karkaso nesu niekada montavęs, tad prieš pradedant darbus teko nemažai pasidomėti, nemažai video filmukų peržiūrėti Youtube'j. Viskas atrodo sudėtinga, kol nepradedame dirbti. O pradėjus darbus pasirodo, kad dviejų lygių karkaso montavimas daug paprastesnis nei vieno lygio. Lengviau išlyginamos lubos.

Pirmiausia prie sienų tvirtinamas UD perimetras. Lygius jam matavau su kryžminiu lazeriu. Lubos pas mane pažemėjo tik tiek, kad pratilptų per profilius lankstūs vėdinimo ortakiai (8-9cm tarpas tarp profilių ir medinių reikučių). Perimetrus prie sienų tvirtinau kalamais kaiščiais 6x40 (į plytas ar monolitinį žiedą) arba tokiais spec. sukamais varžtais (į dujų silikatą). Viršutinius karkaso profilius CD sudėjau tiesiai ant perimetrų viršaus. CD profilių tvirtinimo elementus (toliau tekste - "krokodilai")  sukau ne didesniais nei 80 cm tarpais. Tvirtinau su stambesniais bet tik 25 mm ilgio medsraigčiais į medines reikutes, kad nepažeistų garo izoliacinės plėvelės. Pirmo lygio karkaso profiliai buvo montuojami 80-110cm tarpais, priklausomai nuo situacijos ir patalpų dydžio. Antro lygio karkasą sukišau į UD perimetrus. Juos dėjau 40 cm atstumais. Tarpusavyje pirmo ir antro lygio profiliai sujungiami CD9 sujungimo detalėmis. Surinkus visą profilių visumą lubos lyginamos tvirtinant profilius prie krokodilu savisriegiais varžtais.




Name esantis koridorius yra 1.5 m pločio. Čia karkasą dariau vieno lygio, nes manau kitaip net neapsimoka daryti. Perimetras prie sienos, profiliai sukišami į juos, per vidurį keli tirtinimai į lubas ir viskas.


Visuose kambariuose lubos paprastos, lygios, be jokių nišų ar išsikišimų. Tik va bendroje erdvėje buvo nuspręsta paįvairinti lubas. Tiek svetainėje, tiek valgomojo zonoje palei didžiuosius langus buvo daromos nišos užuolaidų karnizams paslėpti ir palei kitas sienas tokia pati nišas LED juostų paslėpimui. Koridoriaus dalis esanti bendroje erdvėje kiek aukščiau pakelta, tokiame pačiame lygyje kaip ir anksčiau minėtos nišos. Su viena iš nišų ši koridoriaus aukštesnioji dalis susijungia, taip susidaro vientisumas ir susiderina. Kaip viskas atrodo aiškiau matysis nuotraukose.

Prie tokių darbų buvo sugaišta nemažai laiko. Iš pradžių buvo formuojamas karkasas ir dedamas gipskartonis pačiose nišose ir jų vertikaliose sienelėse, o tik po to daromas bendras kambario karkasas.



Tiek valgomojo tiek svetainės nišas esančias palei laukines sienas dariau paprastai. Gipskartonį sukau tiesiai prie medinio karkaso, kuris buvo skirtas papildomai apšiltinti perdangą palei laukines sienas. Apie šį apšiltinimą galite paskaityti čia: Lubu pakalimas ir sandarinimas. Žinoma gipskartonį montuoti tiesiai prie medienos yra netinkamas sprendimas, bet nebuvo kito sprendimo, nes kitaip neišėjo sužaisti su lubų aukščiu. Palei kitas sienas nišų karkasas buvo daromas iš profilių. Nišose naudojau gipskartonio likučius, atraižas. Tai sunaudojau ir raudoną ir žalią gipsą likusį nuo kitų darbų. Sukant pačių lubų gipskartonį jį iškišau apie 7cm į nišos pusę. Ant šios briaunos iš vidinės pusės buvo montuojamos LED juostos.

Svetainėje esančios nišos
Svetainėje esanti niša
Valgomojo zonoje esanti niša;
Koridoriaus aukštesnioji dalis esanti bendroje erdvėje. Išvesti laidai apšvietimui.


Ilgasis mūsų kirodorius. :)
Pas mus bendra erdvė nėra didelė, tad su apšvietimu ir skirtingais šviestuvais nesinorėjo daug derinti. Tad virtuvėje apšvietimui sugalvojome pasidaryti "LED panelę 2x1m" ;) Toks sprendimas neišsiskiria iš aplinkos, nereikia derinti prie kitų šviestuvų. 
Tam prie lubų medinio karkaso tiesiai pritvirtinau gipskartonio lapą. Šio lapo ateityje nesimatys, dėl to nebijau, kad medis suvaikščios ir gipskartonis patrūkinės. Virtuvės apšvietimui buvo daroma niša į kurią vėliau sumontavau LED juostas ir uždėjau baltą organinį stiklą. Organinis stiklas laikosi ant išsikišusio gipskartonio. Apie apšvietimo sumontavimą padarysiu atskirą įrašiuką.





Na ir susuktas gipskartonis bendroje erdvėje. Gipskartonį naudojau KNAUF. Tarp sienų ir gispskartonio naudojau Knauf slydimo juostas. Sudėjus šias slydimo juostas teoriškai lubų gipskartonis neprilimpa prie sienų ir esant deformacijoms gaunamas tvarkingas ir tiesus įtrūkimas. Viename dienraštyje buvo gailimasi, kad naudojo slydimo juostą ir galutiniame variante vistiek visus kampus tarp sienų ir lubų armavo tinkleliu, kad netrūkinėtų. Aš to nedariau. Pasitikėjau slydimo juostomis. Nuglaisčius lubas, juostų perteklius buvo nupjaunamas o pats kampukas užtepamas akrilu. Nudažius pirmą kartą akrilas gražiai įpjaunamas ir tada dažoma antrą kartą.





Glaistymas
Plokščių siūles ir tarpelius palei sienas pirmuosius kartus glaisčiau naudodamas Knauf UNIFLOTT įnardindamas paprastą stiklo pluošto tinklelį. Sekančius kartus, kad siūlės būtų kuo lygesnės glaisčiau Knauf FUGENFULLER LEICHT glaistu. Vien siūles glaisčiau keturis kartus. Siūlių glaistymas yra labai svarbus, nes gerai neparuošus jų šis brokas labai gerai pasimato išdažius lubas ir pajungus apšvietimą ar saulei pašvietus tinkamu momentu. Su šiomis klaidomis teko pasimokyti ankstesniuose darbuose remontuojant tėvų namus, tad šiame etape neskubėjau.
Toliau sekė siūlių šveitimas, gruntavimas giluminiu gruntu ir du kartai lubų glaistymas naudojant IGIS KR glaistą. Tada vėl šveitimas, gruntavimas ir galiausiai dažymas. Visas lubas šveičiau rankiniu būdų naudodamas paprastą trintuvę su keičiamais tinkliukais.


Pastebėjimai:

Keltuvas
Be gipso kartono plokščių keltuvo sukti gipskartonį ant lubų būtų be galo sunkus darbas. O kai reikia tiek sudėti gipskartonio, nugaros pasitempimas ar kitokios sveikatą žalojančios pasekmės garantuotos. Keltuvą pasiskolinau iš kolegos. Keltuvas - savadarbis (matosi keliuose nuotraukose). Žinoma originalus daug geriau ir paprasčiau veikiantis, bet ir šis pravertė ir darbus palengvino. Lapus kurių ilgis iki 2 m galėjau sukti praktiškai ir vienas ar su žmonos pagalba. Ilgesniems jau reikėjo ir tėčio pagalbos.

Profiliai
Profilių lyderis be abejonės yra Knauf. Na bet mūsų biudžetiniame namukyje jie nedera, dėl to ieškojome pigesnių alternatyvų :D Išbandžiau dviejų gamintojų. Steela profil (PL) ir Favor (EST). Favor vienareikšmiškai tvirtesni, geresni, tikslesni. Steela profil atrodo, kad net yra išsižergę, nes sunkiai kabinasi į CD9 detales. Na Knauf nebandęs, dėl to negaliu palyginti su jais. Pačias sujungimo detales CD9 ir krokodilus naudojau pagrinde BUDMAT firmos.

Siūlių įtrūkimai
Nuo lubų glaistymo ir dažymo praėjo jau apie metai laiko. Palei sienas vietomis atsirado įtrūkimai, bet jie tokie nedideli, kad net nesimato ir tikrai nekrenta į akis. Kitų įtrūkimų ne vietose kol kas nėrą, tad tikėkimės, kad viską padariau gana kokybiškai.
Pirminiuose planuose buvo daryti šešėlines siūles palei sienas, bet pabijojau, kad nepavyks gražiai padaryti. Dėl to šios idėjos atsisakiau. Žinoma tokiu atveju įtrūkimai palei sienas neatsiranda arba tiesiog jų nesimato.


Įrašas gavosi ilgas, tikėkimės neprirašiau daug nesąmonių ir rasite naudingos informacijos. Visada laukiamos pastabos dėl padaryto broko ar netinkamų technologijų, tegul kiti mokosi iš mano padarytų klaidų :)

Visus sveikinu su 2018-aisiais metais! Tikiuosi, kad įgyvendinote visus praėjusių metų statybinius tikslus ir sekantiems metams užsibrėžėte dar daugiau! Gi viskas įmanoma :) Praėję metai mums buvo ypatingi - gi apsigyvenome savo namuose :) Sėkmės visiems!




9 komentarai:

  1. Darbas didziulis, pinigu beabejo susitaupo. Del slydimo juostos dejimo ir gailejimosi skaitei mano patirti - realiai visas jau nudazytas lubas man per nauja glaiste/sveite ir vel daze, nes tarpeliai pradejo skilineti ne taip kaip tikejausi, galbut per didelis tarpas buvo, ir kiek atsimenu ji su glaistu uzdejo, akrilo nenaudojo. Beje, katilineje turiu ir su akrilu uzteptus tarpus, bet ten tikrai storas tarpelis 5-10mm, tai akivaizdziai matosi kaip vaiksto lubos, nes vienur akrilas kazkiek suspaustas ir pradeda lipti is siules, kazkur issitempes/itrukes (visur deta slydimo juosta).
    Kai perdarinejo, visus kampus klijavo su popierine juosta (sienos/lubu sujungimas) lyg ir niekur nemaciau itrukimu, bet kita kart iskart daryciau su seseline siule.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip Arturai kalbėjau apie tave :)
      Matai pas mane tarpelių neliko. Daugumoje vietų gipso plokštes glaudžiau prie slydimo juostos, o atsiradusius tarpelius užglaisčiau Uniflott'u, jei tarpeliai tarp gk ir sienos (t.y. slydimo juostos) buvo didesnis na tarkim apie 10mm naudojau ir armavimo tinklelį :) na jo nelenkiau ant sienos o tik uždengiau ta tarpuką iki slydimo juostos. O akrilo pas mane minimaliai... tik pats pats kampukas, kai nuglaisčius nusipjovė juosta tai pagražinimui užtepta :)

      Panaikinti
  2. O kodėl sakot, kad gipsą sukt prie medžio yra blogai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nes gk neatsparus medžio deformacijoms ir gali atsirasti įtrūkimai :)

      Panaikinti
  3. Ačiū už detalią instrukciją - taip ir reikės daryt pavasarį :)
    Dviese gipsą kilnoti nėra lengva. O su keltuvu nemėginau.
    Matyt verta jį nupirkti už 120€ o paskui parduoti už 80€ ...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Prašom :)
      Realiai paskutinėmis praėjusių metų dienomis teko uždėti gipso lapus rankomis dviese. Lapai 2,3 - 2,5 ilgio. Po trijų lapų jau ir nugara skaudėjo, ir tas darbas vyksta extra greičiu.... kai tik prikeli, laikai, suki.. daug negalvoji.. o tik paskui pažiūri kad nepriglaudęs lapo prie sienos ar kito lapo ar dar kažką ne taip padaręs. :) galima ir su kokiomis T formos medinėmis kartimis juos įsisprausti... bet ir vargo vakarienė :) jei nerasi skolintis tikrai geriau apsimoka pirkti nei nuomoti :)

      Panaikinti
  4. :) Nu kiek laiko turi dirbti kad apsimoketu pirkti keltuva?(Jei nedirbi toj srityje pastoviai) Sestadieni neskubedami sudejom apie 40m2 Dirbom nuo kokiu 10 iki 17. Sekmadieni jis gulejo masinoj nes negali grazint. Savaitgaliui kainavo 6e :) As siektiek daugiau su gipsu dirbu tai is patirties galiu pasakyt, kad geriau daryt seseline, negu ta slydimo juosta. Nes juostos atveju trukimas beveik garantuotas ir nera jis toks jau grazus. O ar det puskampius, ar su popieriniu kampu zaist, bent jau man tai tas pats vargas. As darai nedideli keliu milimetru tarpuka. jis grazai iremina lubas ir nekrenta i akis ir tokiu budu galima issisukt su vienu sluoksniu gipso.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na del keltuvo nuomos/pirkimo tai cia kiekvieno pasirinkimas ;) faktas jei per savaitgali eina beveik visa nama padaryti tai neapsimoka pirkt ;)
      Del seselines siules sutinku. Bet pabijojau kad nepavyks graziai padaryti nes nesu tokiu dares ir sienos gal nera idealiai lygios ;) bus kaip bus ;)

      Panaikinti
  5. Sveiki, gal dar pamenate kaip kryžmines jungtis sutvirtinote, nes su lenkiškomis jungtimis antros eilės profilis turi laisvumą.

    AtsakytiPanaikinti