2017 m. liepos 25 d., antradienis

Židinys ir jo įrengimas


Židinys. Vieni sako, kad jis reikalingas ir suteikia namams daug jaukumo ir šilumos. Kiti teigia, kad jo įrengimo kaina nėra verta suteikiamos naudos, nes jį užkuria kelis kartus į metus ar net dar rečiau. 

Židinio kapsulių pasirinkimas tikrai labai platus. Kainos svyruoja nuo 300€ iki gero naujo automobilio vertės :) Mūsų namukas kuklus, tad ir židinio norėjosi už optimalią kainą. Pasirinkimo argumentai: turėjo būti ganėtinai sandarus židinio uždarymas, galimybė pajungti orą iš lauko, nedidelis galingumas na ir kuo švaresnis stiklas degimo metu.

Pasirinktas variantas Lenkijoje pagamintas Kratki Nadia 10. Svarstėme ir Nadia 12, bet mums ir šito židinio dydžio pilnai pakanka.

Kratki Nadia tai Austroflamm židinio kopija. Kaip pardavėjas teigia, net geresnė. O ir kaina gerokai žemesnė. Židinys plieninis, vidus išklotas plokštėmis, darinėjasi ne kamino sklendė o oro padavimas į židinį.


Židinį ir visas židinio karkaso įrengimui reikalingas medžiagas pirkome iš zidinys.lt parduotuvės. Pavyko suderinti tikrai puikias kainas.

Pirmiausia židinį pakėlėme ant plytų, pajungėme plieniniais vamzdžiais į kaminą, sureguliavome kojeles, kad neklibėtų ir stovėtų stabiliai. Padarėme bandomąjį užkūrimą su nedideliu kiekiu malkų (Taip reikia daryti, kad nesutrūktų plokštės. Reikia lėtai išgarinti juose sukauptą drėgmę). Dega tikrai gražiai. Tada pajungiau oro paėmimo vamzdį iš lauko. Naudojau lankstų apšiltintą d125 mm ortakį, kurio turėjau nusipirkęs kitiems reikalams, bet puikiai pritaikiau ir čia. 


Židinio karkasą galvojau daryti iš profilių, vatos ir gipso. Paskui buvo pasvarstymų mūryti iš pilnavidurių plytų ir apklijuoti gipso kartonu. Bet įvertinus darbo sunkumą, patikimumą ir kt. nusprendėme daryti taip kaip priklauso - iš Silca plokščių. Silca plokštės prieš darbą buvo nugruntuojamos specialiu gruntu. Nugruntavus plokštė nebedulka ir tampa slidi. Plokštės klijuojamos jos skirtais klijais ir tarpusavyje susukamos ilgesniais medsraigčiais. 

Pats karkasas buvo daromas laikantis reikiamų atstumų nuo pačios kapsulės, viršuje buvo padaryta antrinė kamera. Deja daug nuotraukų iš darbų neturiu. Karkasui pakilus virš židinio buvo sumažintas jo gylis. Taip pasidarė lentynėlė ir židinys mažiau užgožia erdvę. 



Pabaigus darbus su Silca plokštėmis, visas židinio karkasas buvo apklijuotas raudonu gipsu. Klijavau tais pačiais klijais kaip ir Silca plokštes.



Bendras svetainės vaizdas nuglaisčius židinio kampus.


Glaistymai, dulkės, šveitimas... net šiurpas nueina pagalvojus apie tai :)


Na ir židinys nudažytas badomąją spalva. P.s. perdariau viršutines groteles, vietoj stačių (kaip buvo pirminiam variante) padariau gulsčias.


Galutinai židinys nusidažė pilkšva spalva, uzžsidėjo tamsiai pilkos grotelės. Žodžiu minimalistinis dizainas. Dar ir dabar trūksta lentynėlės apdirbimo ir židinio rėmelio. Kol kas židiniu nebuvo kada pasimėgauti, nes atsikrausčius nebuvo reikalo jo kurti, bet artėjant rudeniui reiks išbandyti.

11 komentarų:

  1. Gražu, laukiam foto kaip atrodys su pilna apdaila. Tik gaila, kad ši kapsulė neturi sklendės į kaminą - tai reikalingas dalykas, jeigu norėsite kontroliuoti degimą. Įtariu, kad bus sunku surasti aukso viduriuką vien tik su viena oro padavimo sklende, kad malkos degtų lėtai. Tikėtina, kad bus arba daug dūmų (per mažai oro), arba viskas sudegs itin greitai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū ;) na nesu ekspertas židinių... mane patikino, kad nereikia sklendės į kaminą... kaip iš tikro.. bus matyti :)
      Na šiuo metu kažkaip nerandu bendro vaizdo beveik užbaigto židinio. Bet ankstesniame įraše: http://irnamas.blogspot.lt/2017/04/mes-jau-gyvename.html matosi kampukas šios vietos :)

      Panaikinti
  2. Labai aktuali tema, kaip tik renkamės ekonominės klasės židinio kapsulę, kol kas apsistojome ties Invicta. Man įdomu, kodėl rinkotės izoliuojančias plokštes židinio karkasui, o ne akumuliuojančias. Kas lėmė tokį sprendimą, ar tiesiog nebuvo tam poreikio? Nes Silca tai kainuoja tiek pat.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Akumuliuojant kaip suprantu labiau tinka kada židinys yra šildymo šaltinis. Pas mus jis tik dėl grožio, estetikos, malonumo na ir gūdžiais rudens ar pavasario vakarais pasišildyti. Čia pagal viska kiek šilumos išskirs kapsulė, tiek turėtų per groteles ji išsklisti į kambarius. O akumuliuojanti plokštė atiduoda ilgesnį laiką :) realiai tai net negalvojau... taip patarė, taip ir pasidarėm :)

      Panaikinti
    2. Dėl Invictos ir Kratki skirtumų - vienas patyrės židinių montuotojas du dalykus išskyrė: 1) Mano atveju (židinys su dvigubu stiklu doubleface) Invicta neturėjo jau minėtos kamino sklendės; 2) pasak jo, vienas iš židinio kokybės parametrų yra židinio svoris, t.y. kiek jame panaudota ketaus. Kuo daugiau, tuo labiau akumuliuosis šiluma.
      Dėl to pats ir pasirinkau Kratki. Dėl kokybės pakūrenus 1 sezoną - viskas OK, jokių priekaištų. Jeigu nebūtų kamino sklendės - skųsčiausi.

      Dėl akumuliacijos tai abejočiau, ar ~2-3 cm plokštė kažkiek ilgiau galėtų šilumą laikyti.

      Panaikinti
    3. Pradedu nerimauti dėl kamino sklendės :D atvės orai, reiks greičiau bandyti užkurti ir žiūrėti kaip kas :D
      Žiūriu jūsų dienoraštis ir gerokai atsilieka. Kokią kapsulę pasirinkote? Beja.. Nadia plieninė kapsulė... ne špižinė :)

      Panaikinti
    4. Atsilieka mano dienoraštis jau... 2 metais :( Gėda, dėl to prisėdau šiandien vakare ir padariau naują įrašą.

      Pasirinkome Kratki Zuzia, 2 fasadų. Beje, perskaičiau susirašinėjimus - tai lyginant Kratki ir Invicta, Kratki duoda 5 m. garantiją vietoje Invictos 2 metų.

      Panaikinti
  3. Na, mes irgi svarsteme apie Kratki, bet man asmeniskai ji nepatinka del to kad lenkiska. Beje, specialiai paziurejau, tiek Kratki, tiek Invicta duoda 5 metus garantija, ir Invicta sveria daugiau (mano svarstomi modeliai). Be to, turime Invicta krosnele namie, jau 7 metai kurenam, jokiu bedu, ir atrodo kaip nauja. Tai gal del to Invicta labiau prie sirdies.
    Del akumuliaciniu ploksciu, info ar atsiliepimu internete mazai, bet kaip bebutu, kam izoliuot ta siluma, jei zidinys kurenamas ne del grozio, o del silumos, ypac kai kaina gaunasi panasi. Aisku, kazkokiu stebuklu tai tiketis tikrai neverta. Na, kai jau susimontuosim, bus irasas apie tai tikrai Pusuuzuoveja.lt.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na lauksime įrašo ;) na aš lenkiškos produkcijos nebijau... gi dabar viskas... arba Lenkijoje ar Kinijoje pagaminta :)

      Panaikinti
    2. As tikiu, kad ir su Kratki tikrai viskas gerai, cia labiau mano pacios beda :) Siaip ar taip, abu prekes zenklai ekonominio lygio, tai kazkokiu stebuklu gal ir nereikia tiketis, bet savo funkcija puikiai atliks.

      Panaikinti
  4. O ar negalvojote vietoje židinio krosnelę? Būtų buvę paprasčiau, mažiau vietos užima.

    AtsakytiPanaikinti