2017 m. kovo 13 d., pirmadienis

Laukinės durys - šarvas!

Naujų laukinių durų mums tikrai jau reikėjo. Senosios medinės vasaros metu susitraukdavo, kad pirštas į tarpus tilpdavo, žiemos metu išbrinkdavo, kad net neužsidarydavo. Atvargome kelis sezonus su jomis, tad su džiaugsmu galėjome jas išmesti, tik reikėjo išsirinkti naujas...

Štai kaip jos atrodydavo žiemos metu (2015-2016 metų žiema):



Laukinių durų pasirinkimas iškėlė begalę klausimų su labai mažai atsakymų. Išsirinkti buvo tikrai sunku. Pirmiausia kokios jos turi būti? Plastikinės? Šarvuotos? Kažkokie tipiniai gaminiai (Mikea, Viljandi)? O renkantis duris supratau, kad gerų durų už protingą kainą neįmanoma įsigyti! Paskaičius forumus ar blog'us, kur žmonės pirko itin šiltas duris už didelę kainą irgi susidūrė su rasojimo, nesandarumo problemomis.

Bandysiu aprašyti visų durų tiek teigiamus tiek neigiamus argumentus kuriuos pastebėjau ir kas nulėmė mano pasirinkimą.


Plastikinės:

Pirmiausia nemaloniai nustebino jų kaina. Gero profilio, kurį visi rekomendavo (Kommerling 88), durų kainą su stiklo paketais prasideda nuo 700 €. Ir tai su balta vidine puse. Kai vidus irgi rudas - apie 800€. Itin daug atsiliepimų, kad plastikinės durys klaiposi ir į sezoną vieną ar du kartus reikia reguliuoti. Norint sandaresnių durų reikia pirkti su spyna, kuri turi pakeliamą rankeną. Tokias turime tėvų name išėjime į terasą. Man tai visiška nesąmonė ir nepatogu. O mažesniems vaikams jaučiu net neįmanoma atrakinti/užrakinti. Nepasirenkant tokios spynos durys nebūna tokios sandarios arba labai sunkiai rakinasi raktu.

Kas iš teigiamų argumentų tai profilio raštas ir spalva atitinka langus. Galima pasirinkti su dideliais stiklo paketais, kas tikrai estetiškai atrodo ir tambūre daugiau natūralios šviesos. Pačios durys atsparios tiek oro sąlygoms, tiek mechaniniams pažeidimams.

Tipiniai gaminiai (Mikea, Viljandi):

Pačiupinėjus jas, gaminys neatrodo rimtas. Nežavėjo ir tai, kad pačių durų karkasas pagamintas iš medienos apkaltos skarda. Ribotas dizaino pasirinkimas. Na ir atsiliepimų girdėjau prastų. Prastai veikiančios spynos, rankenos, pačios durys nepasižymi dideliu sandarumu. Tai per daug ir nesvarsčiau šių variantų.

Šarvuotos durys:

Šarvuotos durys - už šį pasirinkimą nei vienas A+ klasės namo statytojas manęs nepagirtų. Taip, pagrindinis šarvuotų durų minusas, kad jos šalčiausios iš visų. Visgi visa konstrukcija pagaminta iš metalo. Yra tikimybė, kad rankena ar net pačios durys gali aprasoti iš vidaus. Bet jos man smagiausiai darinėjasi, rakinėjasi. Pasėdimas kaip ir neįmanomas, nesikraipo, nereikia reguliuoti. Tad apsvarstęs nusprendžiau pasidomėti šarvuotų durų rinka. Kas gamina tokias duris, kokie atsiliepimai apie konkrečias firmas ar "garažiukus",  ar yra šiltesnių variantų ir t.t.

Aplankiau visus cechus, parduotuves ir kitas platinimo įstaigas savo rajone, kuriose galima įsigyti šarvuotų durų. Kainos prasideda nuo 350 € už pačias paprasčiausias. Aplankiau ir kelis durų salonus Kaune, ten kainos daug solidesnės. Žinoma jau durys gali būti ir sertifikuotos (sertifikuota ir apsaugos klasė ir šilumos laidumas).

Facebook'e aptikau UAB "Meistro projektai" įmonę, kuri užsiima šarvuotų durų gamyba.

Savo anketoje skelbia, kad gamina šiltesnį durų variantą, kurių maketas atrodo taip:


1. Durų apdailai naudojama ekstra rūšies drėgmei atspari 9 arba 12 mm storio laminuota fanera (LFSF), kuri yra papildomai impregnuojama, gruntuojama ir dažoma pagal “RAL” spalvų paletę. Faneroje galima frezuoti įvairius piešinius.
2. Duru varčia pilnai užpildyta 40 mm nedegaus putų polistirolio arba akmens vatos užpildu, kurie garantuoja gerą garso bei šilumos izoliaciją.
3. Saugumui bei konstrukcijos tvirtumui uztikrinti naudojamas 1,5 mm plieno lakštas, kuris yra gruntuojamas iš abiejų pusių bei dažomas norint apsaugoti nuo korozijos bei užtikrinti ilgaamžiskumą.
4. Tarp plieninės durų varčios bei medinės apdailos klijuojama 3 mm guminė tarpinė, kuri neleidzia susidaryti salčio tiltui ir užkerta kelią kondensato kaupimuisi ant vidinės durų dalies.
5. Durų varčią sudaro 40×20 mm plieno profilio konstrukcija su apsauginiu 1,5 mm plieno lakštu (3). Tai uztikrina durų tvirtumą bei stabilumą prie bet kokios oro temperatūros.
6. Dviguba sandarinimo tarpinių sistema padaro duris ypač sandarias.
7. Stakta gaminama iš dviejų 40x40 mm plieninių profilių , užpildytų akmens vata (9). Profiliai atskirti gumine tarpine (8).
8. Durų staktos profiliai atskiriami 3 mm gumine tarpine, kuri neleidžia susidaryti šalčio tiltui ir užkerta kelią kondensato kaupimuisi ant vidinės staktos dalies.
9. Akmens vatos uzpildas staktoje garantuoja gerą šilumos bei garso izoliaciją.
10. Durų slenkstis uždengtas nerūdyjančio plieno lakštu, kuris atitolina susidėvejimą bei neleidžia susidaryti korozijai.

Patiko šitas variantas, atrodo tikrai daug rimčiau nei standartinių šarvuotų durų.  O kaina labai nesiskiria.  Tad pradėjau su jais tartis dėl durų gamybos, pasiskambinau, pasikonsultavau, nuvažiavau į jų cechą pačiupinėti pagamintos produkcijos.

Langai pas mane rudi (riešutas). Tad ir durys turi būti tamsiai rudos, bet man vienspalvės rudos durys (dažyta jūrinė plokštė ar kiti variantai) atrodo labai prastai ir senamadiškai. Atrodo, kad ant kiekvieno kampo tokios durys. Sprendimas OKOUME plokštė. Ji išlaiko medžio raštą ir yra daug atsparesnė atmosferos ir kritulių poveikiui nei kitos plokštės. Žinoma šitas grožis ir kainą durų padidina, bet ko nepadarysi dėl grožio ir estetikos.

Iš interneto platybių rinkomės durų dizainą. Nesinorėjo per daug raižymų (frezavimo), jokių lenktų stiklų, tiesiog keli skersi išfrezavimai ir vidutinio pločio aukštesnis stiklas.

Duris užsisakėme 2016 metų gruodžio viduryje. Jau tuo metu pilnai šildėme namą, dėl to labai norėjosi, kad kuo greičiau atvyktų durys, nes per senąsias duris šiluma lengvai išeidavo į lauką. Ir štai sausio antroje pusėje (deja praėjus visiems didiesiems šalčiams) durys buvo įdėtos. Gera valandėlė laiko ir namas pasipuošė naujomis durimis!

Štai kaip jos atrodo:



Esame patenkinti ir durų pagaminimo kokybe ir pasirinktu dizainu. Žinoma apie OKOUME plokštės ir pačių durų eksploataciją galėsime papasakoti po kitos žiemos. :) 

21 komentaras:

  1. :D nemirtinga foto, tu laikinu duru... :) geras :) Sveikintinas sprendimas kazka kito isbandyti. Nepabandes - nezinosi, nes tikrai kolkas tarp blogeriu tokios patirties nera. Pasidalinsi po metu ispudziais, ju pliusais ir minusais, o gal net termovizinemis nuotraukomis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Čia foto sena, kai namas dar buvo nešildomas. Matomai su buržuika užkaitindavau, drėgmė sukildavo ir kondensuodavosi ant šalčiausios namo vietos - durų. :)

      Panaikinti
    2. Sveiki, Robertai! Gal papasakosite kaip tos šarvotos durys? Ar stiklopaketai nerasoja? Ar išleidžia daug šilomos? Kadangi pas mane eina iškart į kambari be jokių prieškambarių.uoliai ieškau gero varianto.

      Panaikinti
    3. Agne, per didelius šalčius dar neteko eksploatuoti šių durų :) artėjanti žiema parodys visus šių durų pliusus ir minusus :) šiai dienai tai nei rasoja, nei apšąla :D

      Panaikinti
  2. Pas mane name taip pat šarvuotos durys su okoume plokšte.
    Viskas puikiai, tik spalva kažkiek pabluko lauko pusėje nuo saulės (durys į vakarus).
    Ir dar galiuos, kad durų pritraukėjo iškart neužsakiau, nes durys labai lengvai varstosi, ir stipriau paleidus dideliu smūgiu trenkiasi.
    Bet jau trejus metus naudoju, daugiau minusų nėra.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pas mane durys į šiaurę, gal nepabluks. Beja kaip suprantu šią plokštę bet kada pašveitus galima perdažyti ir perlakuoti :) na tikėkimės ir manosios durys puikiai tarnaus :)

      Panaikinti
  3. Jei ne paslaptis kokia kaina gavosi su OKOUME plokšte?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sarvuotos durys, siltesnis variantas, okoume, priespynio plokstele, montavimas - standarine kaina kiek virs 600eur.

      Panaikinti
  4. Ką tik sprendžiau lauko durų klausimą. Apvaikščiojus salonus lietuviškos šarvo gamybos atrodė prastokai, žmona paskė veto, prieš lietuviškas medinės virš 2000 eurų protestavo piniginė, liko tik plastikinės lenkų gamybos. Dabar laukiu pristatymo.

    AtsakytiPanaikinti
  5. "Šarvuotos" - skamba visiškai nepatraukliai. Juk niekas šiais laikais durų nelaužo ir šarvas savo funkcijos visiškai neatlieka. Tik svoris nereikalingas. Tai nėra privalumas. Bet šarvas stabiliai laiko matmenis. Gamintojams reikėtų kitus terminus gal naudoti ;)
    Ačiū už apžvalgą. Sau rinkdamasis jau ketinau 'šarvuotas' visiškai ignoruoti. Bet gal neverta atsisakyt..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na taip. Vos ne priestankinis sarvuotis gaunasi su tokiais pavadinimais ;) jusu teisybe, terminas turetu keistis. ;) na plastikines su dideliu 3 stiklu paketu ir jauciu nejuokingai sveria ;) jei atvirai nuo pat namo projektavimo pradzios iki tol kol pradejome rinktis - visa laika galvojom kad bus plastikines, o bet taciau... ;)

      Panaikinti
  6. Aš jau išsigandau, kad čia naujos durys taip atrodo :) lauksime rezultatų po metų eksplotacijos

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Naujosios durys dar nematė tiek šalčio :D žiūrėsim kaip jos jausis sekančia žiemą :)

      Panaikinti
  7. O jie šilumos laidumo rodiklio jedeklaruoja?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. deja ne :) kad deklaruoti šilumos laidumą manau reikia duris vežti kažkur į kokią nors tyrimų įmonę, jas sertifikuoti ir t.t... :) o tas gautas skaičius bus tik teorinis ir žinant jį kaži ar bus kiek ramiau :) kaip minėjau žiūrėjau ir Kaune gaminamas duris (sertifikuotos) tai jų kainos gerokai didesnės :) šį kartą pasirinkimą lėmė ir kaina... :)

      Panaikinti
  8. Senosios durys tai jei galima pasakyti kraupiai atrodo. :D O kaip šios lauko durys? Kaip supratau vieną žiemą jau atlaikė kaip su šilumos izoliacija ir pačių durų funkcionalumu?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ačiū Robertai už pasidalintą informaciją apie "Meistro projektai" įmonės duris. Įdomu būtų sužinoti kokia nuomonė sulaukus žiemos? Mes irgi svarstome tarp šių ir Barborr įmonės durų.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sveikas, na ar gali jau po metu duru eksplotacijos , pasidalinti kokiais nors ispudziais?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labas ;) na iš vidaus nepastebėjau nei durų rasojimo nei ko kito, darinėjasi vis dar puikiai, tik OKOUME plokštės padengimas prastokas, braižosi. ;) su termovizorium nežiūrėjau, tad nežinau ka jis parodytų ;) šiaip tai viskas liuks.

      Panaikinti
  11. Labas. Labai grazus blogas ir jusu namas. Ar galetumet pasakyti kokie Jusu laukiniu duru sienos angos ismatavimai, ir kokie ismatavimai paciu duru ? Kaip tik ir mes projektuojames, tai norime tinkamai pasiruosti..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labas. Ačiū.
      Sienos angos išmatavimai durims standartiniai - 2,10x1,00.
      O durys padarytos pagal spec užsakymą, tad jų dydis jau buvo parinktas pagal angos dydi ir pagal tiek kiek užleistas polistirolas ant angos. Kokie tiksliai išmatavimai nežinau.
      Žinoma kuo didesnės įėjimo durys tuo smagiau, gal net su prieduriu. bet viskas priklauso nuo projekto ir biudžeto. ;)

      Panaikinti