2017 m. sausio 4 d., trečiadienis

Katilinės plytelės ir lubos

Katilinė - kaip ir dažnoje statyboje, patalpa kurioje apdailos darbai atliekami pirmiausia. Mūsų statybos ir ne išimtis. Katilinės grindis ir sienas nusprendėme išsiklijuoti plytelėmis, lubos standartiškai dažytas gipso kartonas. Visus šiuos darbus norėjome pasidaryti prieš katilo pastatymą ir kitus santechnikos darbus. 

Visas plyteles jau buvome nusipirkę gerokai anksčiau (pusę metų atgal) per prekybos centruose taikomas akcijas atrakcijas. Grindims pasirinkom Cersanit akmens masės plyteles. Pilkos su tokiom tarsi minimaliai nuskaldytomis briaunom. Gražiau nei tos pigiausios akmens masės plytelės. Mokėjome kiek daugiau nei 5€ už kvadratą. Sienoms pasirinkome akcijines plyteles iš Moki Veži, bet apie jas kiek vėliau.

Grindų plytelės jei gerai pamenu 33 x 33 cm dydžio. Katilinės plotis 2,02 m. Tad kad ir kaip skaičiuotumėm, reikės pjaustyti plyteles, nes trūksta 5 cm. Dėl to pradėjome galvoti kokiu raštu ir kaip klijuosime plytelės. Visos katilinės grindų nuolydis buvo nukreiptas į katilinės viduryje esantį trapą. Tad plytelių klijavimo atskaitos taškas buvo pasirinktas jis. (kiek kitaip nei darė  A-namas).

Susidėjus plyteles patiko variantas kloti plyteles praslenkant per trapo plotį.


Grindys buvo iššluotos, nuteptos giluminiu gruntu ir pradėtos klijuoti plytelės. Naudojau elastingus plytelių klijus skirtus šildomoms grindims. Nuotraukose pateikiu darbų procesą.




Smulkmeniškas darbas buvo pripjauti plyteles prie atvestų šildymo ir vandentiekio vamzdžių. Šiam darbui ir apskritai plytelių pjaustymui jau anksčiau buvau nusipirkęs elektrines plytelių pjaustymo stakles. Tikrai šaunus įrankis, kuris tikrai pravers ir tolimesniuose apdailos darbuose. Pjaunant naudojamas vanduo, dėl to nėra dulkių. Pačios staklės pasiverčia, tad galima plytelių briauną nupjauti norimu kampu. Šio nežinomo EUROTEK gamintojo nusiperku jau antrą įrankį. Prieš tai pirkau elektrines skardos kirpimo žirkles (Makita kopija). Jos ir puikiai atitarnavo dengiant stogą. Kaina nedidelė, o įrankiai tikrai savo atperką, ypač statant vieną namą, gal ateity ir antram užteks :)


Baigus klijuoti grindų plyteles, pradėjome judėti ir su sienų plytelėmis. Sienų plyteles, kaip ir minėjau anksčiau, pirkome Moki Veži. Na tai tikriausiai paskutinis apsilankymas Moki Veži. :) Apie šioje parduotuvėje pirktus tinkavimo profilius rašiau šiame įraše: sienu-tinkavimas-kalkiniu-skiediniu

Plytelių sienoms norėjosi baltų arba labai šviesiai pilkų. Norėjosi, kad plytelės nebūtų mažos (nenorėjau: 15x25, 20x30 ir pan.) Būtent tokias ir aptikau Moki Veži. Plytelės beveik baltos, didelės (28x56) ir dar AKCIJA! PERKAM! Kaina apie 4,20 €/m2. Dar konsultanto paklausiau kurios klasės plytelės? I? II? Teigė, kad čia nėra jokios klasės. Tai kaip teko vėliau suprasti plytelės neatitiko nei pirmos, nei antros, nei trečios nei kokios kitos klasės...

Kraunant plyteles sandėlyje, pamačiau kaip atrinkinėja pakuotes, kuriuose dauguma plytelių buvo sudaužytos. Bet sandėlininkai puikiai atliko darbą, radau tik vieną suskilusią plytelę. Pačios plytelės tikrai labai plonos ir trapios.

Parsivežęs plyteles ir iškrovęs garaže, nusprendžiau viršutinės pakuotės viršutinę plytelę apversi, kad nesudulkėtų, nes iki klijavimo ne vieną mėnesį turėjo jos ten būti. Apverčiau ir pamačiau tarp plytelių liekantį 2-3 mm ar net didesnį tarpą. Kaip paaiškėjo vėliau, jos visos buvo daugiau ar mažiau kreivos kaip bananai.

Na ir kas baisiausia klijuojant pastebėjau, kad šių plytelių ilgis svyruoja iki kokių 3 mm. Gerai, kad tai tik katilinės plytelės.

Klijuoti pradėjau nuo trumpiausios sienos. Plyteles klijavau tvarkingai vieną po kitos, nekeisdamas rašto. Tokia ir buvo idėja išklijuoti visą katilinę.


Sekančiu žingsniu suklijavau pirmą ilgesnės sienos horizontalią eilę ir vertikalią eile palei laukinę sieną (foto nesimato). Na ir pradėjus klijuot antrą eilę pastebėjau, kad stipriai nesutampa plytelių siūlės. Tik tada pastebėjau, kad plytelių ilgiai skiriasi 2-3mm (ne visų) ir suklijavus 3 plyteles tarp siūlių skirtumas pusė centimetro ar net didesnis. Anksčiau klijuotos pirma horizontali ir vertikali eilės jau buvo pridžiūvusios, tad teko improvizuoti ir antrą eilę pradėti nuo pusinės plytelės. Tokiu raštu klijuojant, nebuvo baisus plytelių ilgių neatitikimas.




Sieną esančia priešais dariau analogiškai. Kad atrodytų, jog specialiai taip padaryta :)


Su plytelėmis lipame į viršų iki pat lubų.


Na ir daugiausiai kruopštumo reikalavusi vieta - kaminas. Reikėjo plyteles gražiai išpjauti apie kondensato vamzdį, revizines dureles ir šamotinį kaminą. Neturint patirties ir stažo reikėjo nemažai matuoti, bet rezultatas neblogas. Kamino šoninę pusę klijavau stačiomis plytelėmis. nes plytelių ir kamino plotis beveik atitiko. Plytelė kiek siauresnė nei reikėtų. Jei bučiau klijavęs pusinėmis plytelėmis horizontaliai, būtų dar didesnis skirtumas. Šita kamino vieta nelabai matosi, kai pasistatė katilas, pasikabino boileris ir suvedžiojau vamzdynus.


Darant katilinės apdaila atbuline tvarka - sekantis etapas buvo lubos. Su lubomis dariau labai paprastai. Virš katilinės monolitinio gelžbetonio perdengimas. Prie jo buvo pritvirtinti 5x5 tašai, apšiltinta 5 cm akmens vata (visas kitas apšiltinimas ant perdengimo viršaus), uždėta garo izoliacinė plėvelė ir skersai užsuktos reikutės 5x2,5. Šie darbai buvo atlikti gerokai seniau. Tiesiai ant medinių reikučių tvirtinau gipso kartoną. Taip, medis su gispkartonių nelabai mėgsta bendrauti. Yra tikimybė gipsui įtrūkti ir pan. Bet čia katilinė, tad per daug nesukau galvos.

Siūlės buvo nuteptos su Fugenfuller'iu įnardinant tinkliuką. Lubos kelis kartus nuglaistytos ir nudažytos baltais dažais.



Išdažius lubas, visos sienos ir grindys buvo išplautos su valikliu "Blicas". Užtikrinta ir mano asmeniškai patvirtinta priemonė nuvalyti statybos metu atsiradusius nešvarumus, plytelių klijų likučius ir bet kokias kitas dėmes. Anksčiau jau teko įsitikinti, kad šis valiklis nublukina plytelių siūlių glaisto spalvą (visgi rūgštis). Dėl to plyteles reikia valyti prieš glaistant siūles.


Plytelių glaisto norėjau tamsiai pilko, tamsesnio nei grindų plytelės. Plytelių glaistas Senukuose su 30% pigiausias. Būdamas parduotuvėje pastebėjau, kad pilkas (vidutinio atspalvio) pats pigiausias glaistas iš visų siūlomų. Ir kainų skirtumas tikrai labai didelis. Tarkim dabar e.parduotuvėje „Ceresit“ CE33 siūlomos kainos be akcijų (5 kg): pilka - 4,59 €, balta - 5,99 €, tamsiai pilka - 10,99 €. Tad pilkas glaistas 2,5 karto pigesnis nei tamsiai pilkas. Nieko negalvodami jį ir pirkome. Ir jis kuo puikiausiai tinka mūsų katilinėje. 



Na ir pabaigai įkeliu foto plytelių. Čia plytelės tos pačios, tik kad nuotrauka sumaketuota. Akivaizdžiai apatinė plytelė bent 3 mm didesnė nei viršutinė.
Katilinės patalpos apdaila baigta. Žinoma vėliau reiks pakeisti laukines duris, įdėti vidines duris ir jas abi apdirbti, Liko sudėti rozetes, jungiklį ir įrenginėti visą katilinės santechniką - pakabinti vandens šildytuvą, pastatyti katilą ir jį "aprišti". 

19 komentarų:

  1. Minties plyteles grąžinti nebuvo? Aišku katilinė, ne taip svarbu. Bet šiaip tai šauniai! Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip ir minėjau - nuo plytelių pirkimo iki klijavimo praėjo pusmetis :) tad ir su gražinimu kėbloka :) bendrame rezultate jokie defektai nekrenta į akis, rezultatas mane tenkina :)

      Panaikinti
  2. Kad ir katilinė, bet aš asmeniškai prieš tokį klijavimą. Pas mus tik šiek tiek grindys su sienom siūlės prašovė, ir tai labai erzina, bet susidės stalažai, šaldikliai, nebesimatys, o čia kiekviena siūlė, kiekviena siena, net ta pati siena, kas sau. Naują darant, norėtųsi daugiau kruopštumo ir pagalvojimo. Sėkmės toliau darbuojantis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Daugiau kruopstuo? Ar daugiau taikyt i jusu skoni? ;) man asmeniskai net patinka ir nesu situo klausomu kazkoks pedantas. Tuo labiau nesuprantu kaip sienu ir grindu siules suderint jei plyteliu matmenys skirtingi. ;) del sienu klijavimo - paskaityke idemiau apie plyteliu kokybe ;) kitokio sprendimo manau net nebuvo nei prakeiciant plyteles. ;)

      Panaikinti
    2. Taigi katilas praščiau dirbs, kai nelygios siūlės ar raštas ne vienodas. Plius ir pats prasčiau miegosi. Atsibusi vis 3h nakties su ta mintim apie katilinę.

      Panaikinti
    3. Na ale rimtai... jei katilas pradės nebedirbti sklandžiai... ir jei pats pradėsiu lunatikuoti... reiks ardyti ir nusipirkus brangesnių kokybiškų plytelių viską persidaryt. Bet čia reikia pirmiau sulaukti įkurtuvių ir pagyventi. :) Nes dabar man viskas čia labai gražiai... nežinau kaip kitų nuomonė :)

      Panaikinti
    4. Viskas čia yra tvarkoj. Ypač turint omeny, kad tai yra katilinė. Esu matęs labai daug prastesnių darbų iš žmonių, kurie save vadina specialistais. Už tuos darbus žmonės mokėjo, kurie, kaip ir Tomas, pasirenka "dirbti savo darbą". O rezultate turi ir brangiai ir negražiai. Tai jau geriau pasidaryt nebrangiai ir negražiai kartais.. :D Iš tiesų svarbiausia yra konstrukcinė kokybė, esminiai mazgai teisingai išpildyti, naudotos kokybiškos medžiagos. Visa kita yra kosmetika. Šiandien tą nelygumą matai - rytoj nebematysi.

      Panaikinti
  3. Diletantas TOMAS AMINOVAS :D Daugiau kruopštumo :D Ar bent klijus sumaišyti mokėtum? Ar prieš tai reiktų instrukciją perskaityti, kursus išklausyti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš savo nuomonę išsakiau, o ne ką nors įžeisti norėjau, niuniauskai. Nedarau, to ko nemoku, geriau dirbu savo darbą.

      Panaikinti
    2. Niekas ir neisizeidzia. ;) as darau pats sau, del to kad ir patinka ir galimybes neleidzia samdyt meistru. ;) o kai darai pats sau ir patirties stoka - darai arba labai ilgai ir kruopsciai arba i tam tikrus darbus ziuri paprasciau ;) katiline - improvizacija, patirties lavinimas ir sukimasis is situacijos (plyteliu kokybe). ;) rezultatus matot ;)

      Panaikinti
  4. Viskas čia gerai su tom plytelėm, idealu besistatant pirmą namą ieškome visi, tačiau po gero pusmečio jau net ir pats nebepastebi tau žinomų brokų vietų, tiesiog nebekrenta į akis, kokybė reikalinga, bet perdėtas preciziškumas nelabai.

    AtsakytiPanaikinti
  5. O sakykit i kokia suma apskritai planuojate tiltpi baigus nama kad ir be baldu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na tas pabaigimas nelygus pabaigimui. Vieno san mazgo iškarto neįrenginėsim, pavasari planuojam pradėti daryti pamatus terasai, garažui. Tai tas augina sąmatą :) trūks vidinių durų, fasadas ir dar nebaigtas - trūksta galutinės apdailos. na bet mano mieste trijų kambarių butą ir euro remontus jam būtų galima pasidaryt... :) o už tokią kainą naujai pardavinėjami namai be langų, su keičiamu stogu... žodžiu griaučiai :)

      Panaikinti
  6. Sveikas Robertai, o apie kainas neplanuoji išvis rašyt, ar nerašai kol nebaigta? Labai įdomu finansinė pusė ir kiek kainuoja statybos darant beveik viską pačiam. Aišku namas namui nelygus ir vistiek atsiras nors vienas "o mano pasatas mažiau ryja" stiliaus komentatorius, bet bandau suprasti kodėl nerašyt.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na dauguma blogu neskelbia kiek isleidzia namui... ;) gal bijo kad koks VMI skaito :D na bus matyti, ar skelbsiu. Siaip viska rasau ir stengiuos visas islaidas susivesti. ;)

      Panaikinti
    2. kuo daugiau ranka pridesi pats, tuo atitinkamai mazes samata, bet galutinam variante su sklypu, gerbuviu ir pan. speju, kad turetum ~300eur/m2 sutilpt

      Panaikinti
    3. Na į tokią sumą neina sutilpti. Manau didesnį namą statant kvadrato kaina mažėja, ne visi sprendimai pas mane geriausi, ne visuose dalykuose dabar pradėjau taupyt :) Jau ir dabar esu viršijęs tokią sumą o dar dauuuug ko trūksta, net nekalbu apie gerbūvį. Žinoma jau yra židinys, katilinė veikia, nupirkos vonios plytelės, grindys ir t.t. :)

      Panaikinti
  7. Tokie klausimai, kaip "už kiek planuoji pastatyt" ir "kada ketini įsikraustyt" tai žudantys, nes šie dalykai labai kinta dėl įvairių nenumatytų priežasčių. Ir užduoda juos kas antras :)

    O šiaip į temą - prasieinčios plytelės ant sienų atrodo dailiau nei, kaip tos suklijuotos ant galinės sienos. Ir jei plytelių užtenka, tai būčiau gal nukapojęs tas plyteles kur sienos pradžioj lygiai suklijuotos. Kartais jos visai neblogai atšoka.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Užteko plytelių ir dar liko sandėliukui dalį sienos išklijavau :) o dėl kapojimo ir klijavimo iš naujo nebuvo minčių. Man šita kombinacija patiko :D tuo labiau čia katilinė - ne pagrindinis vonios kambarys :)

      Panaikinti