2016 m. liepos 8 d., penktadienis

Vėdinimas: Kolektorių ir difuzoriaus dėžučių gamyba

Kaip ir minėjau ankstesniame įraše, vėdinimo sistemos kolektorių ir difuzoriaus dėžučių kaina pasirodė nepagrįstai didelė.  Pastudijavau iš ko ir kaip jie būna padaryti, kokia jų konstrukcija ir nusprendžiau pamėginti pasidaryti šias dalis pats. 

Taigi iš viso reikėjo pasidaryti 6 difuzorines dėžutes su vieno d75 mm ortakio pajungimu, 4 su dviem ortakių pajungimais, vieną dėžutę su trim ortakių pajungimais ir dvi kolektorines dėžes. Viena iš jų su 8 pajungimais, kita su 9. Žinoma iš kolektorinių dėžučių d160 mm išvedimas į rekuperatorių. Viską paskaičiavus ir apgalvojus buvo padaryti tokie brėžiniai:


Dėžutės į kurias jungiasi vienas arba du ortakiai vienodo dydžio, tik viena didesnė į kurią jungiasi trys ortakiai. Dėžučių apačioje difuzoriaus pajungimui išvedamas d125 ortakis.


Oro padavimo ir ištraukimo kolektoriai skirtingi. Padavimo kolektorius 300x350 dydžio. Iš priekio išvedama 6 x 80 mm ortakiai ir iš kiekvieno šono po vieną 80 mm ortakį. Ištraukimo kolektorius 350x350 mm dydžio. Iš kiekvieno šono išvedami po 3 x 80 mm ortakiai. Abiejų kolektorių aukštis 220 mm.


Brėžiniuose viskas atrodo labai gražiai. Belieka įgyvendinti. :)

Ko mums reikės?
  • Cinkuotos skardos (buvo minčių daryti iš nerūdijančio plieno skardos, bet...);
  • d125 mm ortakio;
  • d80 mm ortakio;
  • d160 mm ortakio jungties (nežinau kaip tiksliai vadinasi);
  • Kniediklis ir daug daug kniedžių. Naudojau aliumines 3,2mm storio;
  • Silikonas;
  • 2 mm guma;
Skardos karpymo ir lankstymo staklių neturiu. Dėl to kreipiausi pagalbos į skardininką. Jis iš turimos cinkuotos skardos išlankstė visų šių dalių ištisines šonines kraštines su atlenktomis 10 mm briaunomis. Sukniedijus šio lankstinio pradžią su pabaigą gaunamas ištisinis rėmas. Taip pat paruošė visų dalių apatines ir viršutines dalis su atlenktomis 10 mm briaunomis. Šias briaunas lenkant replėmis ir priplakant su plaktuku apkabinamos šoninių kraštinių briaunos.  Taip gaunama tikrai tvirta dėžutė. Šią situaciją pavaizduoju schemoje, kad būtų lengviau suprasti.


Lanksčių ortakių pajungimui buvo naudojami 80 mm cinkuotos skardos ortakiai. Jie buvo supjaustomi 7-8 cm ilgio gabaliukais. Vienas jų galas buvo įkarpomas ir atlenkiamas (apie 1 cm). Difuzorių pajungimams analogiškai buvo daroma su 125 mm ortakiais.


Dėžutėse buvo išpjaunamos skylės ir šie ortakiai silikono ir kiendžių pagalba buvo prikniedyjami. Kniedžių ir silikono negailėjau. Norėjosi, kad šie gaminiai būtų kuo stabilesni ir sandaresni. 

Štai kaip atrodo padarytos difuzorių dėžutės:




Pabaigus šias dėžutes, buvo pradėtos gaminti dvi kolektorinės dėžės. Darbas analogiškas, tik gaminiai daug didesni ir su daug daugiau pajungimų. Kaip ir minėjau, patalpa kurioje viskas bus montuojama labai maža, dėl to ortakių pajungimo vietos buvo sprendžiamos projekto metu.

d160 mm ortakio pajungimą radau pirkti orginalų.


Na ir štai, visi gaminiai. Tikrai nemažai laiko atėmęs rankdarbis. Gerai, kad tuo metu už lango spaudė nemažas šaltukas, tad ramia sąžine galėjau darbuotis rūsyje.


Padavimo kolektorius
Ištraukimo kolektorius
Ištraukimo kolektorius
Nemažai teko pagalvoti apie lanksčių ortakių sandarų pajungimą. Lanksčių ortakių išorinis diametras 75 mm, o jungiasi į 80 mm cinkuotus ortakius. Tad iš šonų lieka po 2,5 mm tarpai. Ieškojau sandarinimo žiedų, bet tinkamo dydžio neradau, o ir jų kaina buvo nemaža.

Sekantis variantas kurį svarsčiau, tai nusipirkti plonos gumos ir iš jos išsikirpti tarpines. Taip ir padariau. Lytagroje radau pirkti 2 mm storio minkštos gumos. Tarpinių vidinis matmuo apie 63 mm, išorinis apie 82 mm. Ši guma lengvai karpėsi su paprastomis žirklėmis.

Iškarpytos tarpinės
Tarpinės užsimauna ant ortakio griovelio. Sutepus su montavimo pasta puikiai lenda į ortakį. Jei reikia ištraukti - darbas sudėtingesnis, nes guma susilenkusi į priešingą pusę.


Šioje nuotraukoje matosi, kaip guminė tarpinė atrodo ortakyje. Čia lankstus ortakis praktiškai kiaurai prastumtas pro cinkuotą ortakį. Atrodo tvarkingai ir manau kaip vėdinimo sistemai sandarumas pakankamas.


Taigi, visos vėdinimo sistemos fasoninės dalys padarytos. Lieka tik viską sumontuoti. Šių dalių savikaina gavosi bent jau 5 kartus pigiau nei pirkti originalius. Žinoma atsiras žmonių kurie sukritikuos mano šiuos rankdarbius. O gal kitus ir įkvėps pabandyti pačiam pasidaryti.

10 komentarų:

  1. Šaunuolis, tikrai gerai padirbėta :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pigiau tai pigiau 5 kartus gavosi medžiagos, bet ar įvertinot kiek valandų NUO-IKI buvo sunaudota?

    Visada įdomu paskaičiuoti,kiek eurų sutaupyta per X valandų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir vienus darbus sugebi pats kokybiškai padaryt, net smagu daryti pačiam ir sutaupyti, o kitus nelabai. Šiuo atveju, manau, Robertas ir sutaupė ir turiningai praleido šaltus žiemos vakarus :) Maladiec!

      Panaikinti
    2. Aš visą namą statau savomis rankomis ir neskaičiuoju kiek sutaupau... tiesiog skaičiuoju kiek išleidžiu, o išlaidos tokiu atveju yra daug mažesnės. Aš suprantu, jei šaltais žiemos vakarais bučiau turėjęs kokio apmokamo darbo bučiau jį padaręs ir už uždirbtus eurus nusipirkęs šias dalis. O dabar tiesiog iškeičiau neapmokamą sėdėjimą prie PC ar TV į smagų pasižaidimą rūsyje su šiais rankdarbiais.

      Na o jei kalbant apie jūsų ta X formulą, tiksliai nepamenu kiek laiko užtruktau, gal kokius 5 vakarus po 2-3val. :) Na tarkim už 15val darbo sutaupiau apie 400€. :)

      Panaikinti
  3. Puiku, teks ir man matyt užsiimti, nes nu mokėt 50€ už kelių val darbą..? Kažkokie apsurdai.
    O kaip kniedijama? Kokia technologija?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na isgrezi skyle su graztuku, idedi kniene ir spaudi su paprastu kniedikliu ;) sekmes darbuose, lauksim irasu ;)

      Panaikinti
  4. Sveikas,

    Įdomu ar esi iš Vilniaus krašto, jei taip labai reikia skardininko, kuris užsiima tokiais darbais kontaktų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labas, ne. Žemaitijos kraštas :) ir skardininkas užsiėmė šituo darbu kadangi buvo ne sezono laikas ir neturėjo daug darbų :)

      Panaikinti