2016 m. birželio 10 d., penktadienis

Vėdinimas: mintys, apsisprendimas, projektas

Projektuojant namą tikrai negalvojau apie rekuperacinį vėdinimą. Buvau įsitikinęs, kad mūsų namas bus itin paprastas ir vėdinimas vyks per natūralius ventiliacinius kanalus išvestus per stogą. Namo statybos laikotarpių mintys keitėsi nuolat. Reikia rekuperacijos, nereikia... reikia... nereikia ir taip nuolat. Buvo skaičiuojami finansai, galvojama ar rekuperacija yra tik prabanga ar šiuolaikiniam namui tai būtinybė. Pasistačius namą iš naujo įvertinau situaciją. Visos mano sienos (laukinės, kapitalinės, pertvaros) jungiasi ~15 cm aukščio monolitiniu žiedu. Vedant cinkuotus ortakius didesnius nei d 125 monolitinis žiedas būtų visiškai pragręžiamas ir jis netekų prasmės, vedžioti nešildomoje palėpėje nesinorėjo. Ir vėl nuleidau rankas. Kol vienas draugas neužsiminė, kad jis pats planuoja vedžiotis lanksčius ortakius. Pradėjau jais domėtis,  ir nusprendžiau išbandyti. Ortakių išorinis matmuo 75 mm. Tai lygiai pusė monolitinio žiedo. Armatūra betono apatinėje dalyje, tad gręžiant palei pat lubas ji turėtų išlikti sveika.



Projektas

Projektavau pats. Pirmą karta tai dariau, pasidomėjau, pasižiūrėjau pavyzdžių ir nusprendžiau pamėginti. Rekomenduojamus paduodamo ar ištraukiamo oro kiekius naudojau iš STR 2.09.02:2005. 1 priedas. Lentelė: ORO KIEKIO PROJEKTINĖS REIKŠMĖS.


Vonia/dušas - ištraukimas 54 m3/val
Virtuvė - ištraukimas 72 m3/val
Svetainė/valgomasis - padavimas 1,8 m3/val (vienam m2 grindų)
Miegamasis, vaikų kambariai, darbo kambarys - padavimas 2,5 m3/val (vienam m2 grindų) arba 14 m3/žmogui
Tamburui ir virtuvės sandėliukui ištraukimas po 10m3/val.

Palankiausia patalpa rekuperatoriui ir vėdinimo paskirstymo kolektoriams - virtuvės sandėliukas. Ši patalpa namo viduryje, dėl to palankiausia vedžioti ortakius. Tik jos plotas labai mažas, dėl to nemažai teko pagalvoti kaip tinkamai visus ortakius suvesti ir sujungti šioj patalpoje. Dėl šių sąlygų originalios kolektorinės dėžės netinka, nes netinka, kad visos atšakos nukreiptos į vieną pusę.

Kai pasižiūriu dabar į šį projektinį sprendimą, atrodo kad paprasta sugalvoti kaip ką išvedžioti, bet tik taip atrodo. Neturint patirties, reikėjo nemažai pagalvoti kaip tvarkingai suvesti viską į sandėliuką, kaip padaryti kad kambariuose ortakiai nesikryžiuotų ir pan. Projektu ir jo įgyvendinimu esu patenkintas. Bet apie įgyvendinimą kituose įrašuose. :)

Vėdinimo projektas
Parengus projektėlį pamatėme, kad turėtų užtekti 100 m ortakio. Prasidėjo paieškos ir geriausią ortakio kainą pasiūlė VENTEK. Kaip suprantu su šia firma ne vienas jau susidūrė ir blogų atsiliepimų apie ją negirdėjome. Mes tik ortakį pirkome, dėl to daug papasakoti negalime, bet kolektyvas jaunas, maloniai bendrauja. Vienas iš šios komandos narių, net į svečius buvo atvykęs, apžiūrėjo, patarė kaip tinkamai įrengti vėdinimo sistemą.
Štai ir ortakiai namuose. Du rulonai po 50 metrų.
Vėdinimo sistemai reikėjo dviejų kolektorių ir 11 difuzorių pajungimo dėžučių. Pradėjus domėtis šių dalių kainomis, jos pasirodė itin brangios. Jei gerai pamenu tai būtų kainavę bent 500€. O ten tik skardos lankstiniai, vienų gamintojų cinkuota skarda, kitų nerūdijančio plieno. Nebūčiau aš, jei nesugalvočiau šių fasoninių dalių pasidaryti pats! ;)

Laukite tęsinio!

12 komentarų:

  1. Taip, viskas teisingai.
    Nesu specas, bet man rodos šiems ortakiams galingesnio variklio reikia - orą prastumti. Tad gal ir triukšmo slopintuvų prireiks.
    O paveiksliuke parodytas vieno silumokaicio plokstelinis rekuperatorius lyg netinkamas Lietuvos žiemoms. Bet gal kas pasidalins kitomis patirtimis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ta rekuperatoriaus schema tik šiaip, pagražinti įrašą ;)
      Šiai diena mintys apie rotacinį rekuperatorių ;)
      Triukšmo slopintuvai dedasi tarp kolektorių ir rekuperatoriaus.

      Panaikinti
  2. Sveikas, mes taip pat pasirinkom lankscia vedinimo sistema, apie kitokia net minties neturejom, beje ir visus darbus patikejom Ventek komandai. Turetu pradeti darbuotis rugpjucio pabaigoje. Tiesa rekuperatoriu pasirinkome PAUL Focus 200.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu, kad ir pas jus darbai vyksta :) Lauksime įrašo apie vėdinimo sistemą :) nes kiek matau dienoraštyje toli gražu dar iki jo... ;)

      Panaikinti
  3. Man idomu kaip jum sekes su kolektoriu ir registru gamyba, nes tikrai kosmines kainos siu elementu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai gi naujesnis irasas tai papasakoja ;) sekesi - PUIKIAI!

      Panaikinti
  4. Labas. Kokia programa naudojai daryti projekta?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Supratau :), o tai nenaudojai Magicad modulių? taip su paprastu cad?

      Panaikinti
  5. o pagal ka nusprendei kurioje vietoje statyti padavima/istraukima (skyles ya prasme lubose) nes ziuriu vienur kampe kiturprie lango kitur centre?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Stengiausiai visur i kampus ;) Tik miegamajeme nenorejau virs lovos :) ir taip derinau prie bendro vaizdo, apsvietimo, lubų projekto ir t.t. :)

      Panaikinti
  6. supratau dekui:) galvojau cia itakos turi tas isdestymas. tai zodziu as irgi desiu kur patogu. o dar klausimas i miegama tempei dvi slangas 75mm? o i kitus kambarius kodel po viena?

    AtsakytiPanaikinti