2019 m. sausio 9 d., trečiadienis

Garažas

Apsigyvenus patiems, atėjo laikas statyti namus automobiliui. Pirminis planas projektuojant namą buvo statyti stoginę... bet... trūksta vietos sandėliavimui, nesinori katiline užkrauti granulėmis, norisi ir kažkur turėti kampelį kur kažką pameistrauti, kur padangas laikyti ir t.t. tad stoginės projektas adaptavosi į garažą (tikėkimės ne į didelį sandėlį).

Kažkas tokio būtų gerai... :D
Planai ir projektėlis:

Garažas buvo planuojamas prilipdytas prie namo. Įėjimas į katilinę. Nuo sklypo ribos garažas atitraukiamas apie 8 metrus, kad automobiliams vietos pilnai užtektų ir kieme. Garažo pločio norėjosi kiek didesnio, bet deja apribojo atstumas iki kaimyninio sklypo. Kairėje pusėje "iškandimas" dėl išsikišančio namo stogo, kad mūrui netrukdytų. Šoninėje sienoje durys ir langas. Sienos su parapetais, stogas minimalaus nuolydžio skardinis (plokščio stogo imitacija). Kažkaip nesinorėjo daryti panašaus į namą ir prie jo derinti.

Garažas žinoma nešildomas ir tik minimaliai apšildytas.

Konstruktyviškai garažas visiškai nesusijęs su namu. Virš tų sienų kurios remiasi į namą buvo išpilta atskira stogą laikanti sąrama. Namo apšiltinimo sluoksnis buvo nepažeidžiamas, tad garažas nesudaro šalčio tiltų.



Projektas atrodo taip:

Pamatai:

Pamatai garažui gręžtiniai. 25 cm diametro ir kiek virš metro gylio. Rostverkas 25 cm pločio, 50 cm aukščio, iš apačios ir lauko apšiltintas 5 cm EPS.

Kadangi sklypo lygis viename kampe buvo gerokai aukštesnis nei rostverko apačia, iš pradžių buvo nužymėtos ašys ir iškasti grioviai. Kitoje pusėje (kiemo) buvo daug maž toks koks turi būti.

Poliams skyles gręžėme su rankiniu benzininiu grąžtu. Dviese su draugu išgręžti ir užbetonuoti polius užtrukome beveik visą dieną.


Panaudojant padėvėtas lentas likusias nuo namo statybos buvo daromi klojiniai rostverkui, iš lauko iš karto dedamas polistirolas. Surišamos armatūros karkasai ir pamatai užbetonuojami.


Garažo kampe nusprendžiau pamėginti pasidaryti "rūsį". Jo gylis 50-60 cm, matmenys apie 1x1m. Nežinau ant kiek jis bus funkcionuojantis, bet jo tikslas būtų laikyti bulvių maišiuką ar obuolių dėžę. 

Dabar name kai nėra šaltesnės vietos tai šviežių vaisių ar daržovių neturime kur laikyti. 
Gilesnio rūsio dėl aukšto gruntinio vandens lygio negalėjau daryti.  Iš lauko pamatai beveik visi apsipylė žemėmis, iš vidaus pasidarysiu atkeliamą gal kiek apšildytą dangtį ir ateitis parodys ar jos bus naudingas ar ne. Tikėkimės vasaros metu greitai neperkais, o žiemos metu neįšals. 



Štai taip atrodo išbetonuoti ir jau nuardyti pamatai.


Po to buvo suorganizuota smėlio atvežimas ir pamatų tiek iš vidaus, tiek iš išorės užpylimas. Iš kiemo pusės pasidarė nemaži kalnai, atrodė gan baisiai, bet tuo metu sklypas dar nebuvo išlygintas, tad galutinio sklypo aukščio nėjo taip lengvai įsivaizduoti.





Garažo sienoms pasirinkau Roclite 250mm blokelius. Tik fasadinę sieną mūrijau iš Brolio betoninių blokelių, kurie gavosi kaip liktiniai klojiniai monolitinėms kolonoms. Nuotraukose matosi mūro darbų eiga. Dešinės vartų pusės sienos betoniniai blokeliai rišasi su dujų silikato blokeliais, o kairėje pusėje tik betoniniai blokeliai (1,5 blokelio) paliekant minimalų tarpelį nuo namo fasado.



Ketvirtoje eilėje buvo išpjautas nemažas griovelis ir įdedant armatūrą užbetonuojama. Manau šios vienos eilės pilnai pakanka, nes už dar 5 eilių jau jau buvo jungiamasis monolitinis žiedas.



Pamūrijus sienas iki sąramų, pirmiausia buvo užbetonuojamos vartų kolonos, į jas įdedant armatūrą per visą ilgį. Renkami klojiniai didžiajai garažo vartų sąramai ir pilamas monolitinis žiedas per visas sienas kuris sutampa su lango ir durų sąramomis. Monolitiniam žiedui einančiam per dujų silikato sienas, buvo naudojami 5 cm storio YTONG dujų silikato blokeliai, kurie buvo priklijuojami tiek iš vidinės tiek iš laukinės pusės. Taip gaunasi griovelis 15 cm pločio ir 20 cm aukščio. Tarpinių nuotraukų kažkaip mažai šiame etape. Vėliau sekė parapetinių sienų mūrijimas ir sąramos betonavimas kuri sujungė garažo vartų koloną ir sieną esančia palei namo fasadą. Ši sąrama laiko stogą, taip konstruktyviškai namas ir garažas vienas nuo kito nepriklausomi. Pilant sąramą palei fasadą, į klojinius buvo įdėta 2cm EPS polistirolo ir priremta prie fasado. Tai kaip kompensacinė juosta, kad betonuojama sąrama nesuliptų su fasadu ir kompensuotų kažkokias deformacijas.


Garažo vartų sąrama. Dešinėje iš kolonos išlindusi armatūra susijungė ir su sąrama kuri buvo išpilta palei namo fasadą.
Stogo dengimo etapų neįamžinau, matyt labai skubėjau viską įgyvendinti.
Viskas paprasta ir elementaru. Tiek apatinėje tiek viršutinėje dalyje buvo pritvirtinami mūrtašiai prie monolitinių žiedų / sąramų ir montuojamos gegnės. Jei gerai pamenu tai 20x5 cm :) gegnių ilgio užteko, kad jos būtų be sudūrimo. Sumontavus gegnes per vidurį buvo įterpiami skersiniai supjaustant viena likusią gegnę. Taip visas medinis konstruktyvas tapo stabilesnis ir apsisaugojo nuo didesnio gegnių rietimosi.

Primatuojami automobiliai.

Stogas daug neišsikiša, bet panašiai ir norėjau. Tiesiog dabar dariau maksimaliai kiek leido gegnių ilgiai. Lietvamzdžiai tokie patys kaip ir namo: lietaus-nuvedimo-sistema

Stogo danga ir tokia pati kaip namo: stogo-danga. Tik dėl nedidelio nuolydžio ir dėl to, kad šio stogo nesimato pasirinktas T18+ profilis. Šiai dienai stogo sandūra su namo ar parapetinėmis sienomis apskardinta, bet neprisiruošiau ir neturėjau laiko apskardinti pačių parapetų. Visi šie darbai buvo atliekami 2017tais metais, automobilius per žiemą statėme į atvirą garažą, ir tai labai pasiteisino, nes automobiliai nei apsnigdavo nei langai apšaldavo. 


2018 tais metais pradėjau nuo garažo šiltinimo. Šiltinau minimaliai - 5 cm EPS. Manau kaip nešildomam garažui 25 cm dujų silikatas ir 5 cm EPS pilnai pakankama. Garažo sienos apdailą su namo siena nejungiau. Armuojant garažą naudojau deformacinį 108 profilį. Jį tiesiog priklijavau prie namo kampo ir į garažo pusę nuarmavau. Taip atsirado tiesus, niekam netrukdomas įtrūkimas. 


Garažo vartus pasirinkau Hormann firmos, juos pasirinkau vien dėl gerų atsiliepimų, tuo labiau tiko siūlomi jų tipinio dydžio vartai, tad kaina gavosi panaši kaip gaminant pagal užsakymą kitos firmos vartus. Langas pats paprasčiausias plastikinis, tik iš lauko pusės tokios pat spalvos kaip ir namo langai.


Grindis planavau pasiruošti ir išbetonuoti dar rudens pradžioje, bet atsirado kitų svarbių darbų, dėl kurių jau praktiškai buvau palaidojęs mintis šiais metais pasidaryti. Mat pradėjus ruošti grindis, reikia ir pabaigti, o žiema ir artėjantys šalčiai kiek grasino.

Bet kaip sakant susikaupiau ir pasiryžau padaryti. Su kolegos pagalba iš garažo išvežėm min. 5 kub.m. smėlio (15cm storio per visą plotą), išlyginimo, sutankinome. Paklojau 5 cm EPS 100, plėvelę ir tinklą. Užsisakius betonuotojus jų teko dar palaukti kelias savaites. O laukiant ir šalčiai atėjo, bet dar pačiu laiku spėjo išbetonuoti :) Betono sluoksnis apie 10 cm storio, su nuolydžiu į garažo vidurį, kur bus įrengtas trapas.




Šiai dienai taip ir atrodo garažas. Artimiausi planai su juo tai pabaigti skardinti stogą (gal pavasarį...), apšiltinti perdangą (tiesa šie darbai jau pradėti), uždėti plėvelę, išsivedžioti elektrą ir pan. Jei labai neįšals perdangos šiltinimą ir elektros vedžiojimą bandysiu pasidaryti per žiemą.

Žinoma dėl pasikeitusios namo išvaizdos pakeičiau ir blog'o paveikslėlį viršuje, tad galite dabar pamatyti ir įvertinti kaip atrodo namas su garažu ir terasa. Apie terasos įrengimą pasistengsiu artimiausiu metu parengti atskirą įrašą.