2016 m. rugpjūčio 30 d., antradienis

Grindų įrengimas: Vidaus vandentiekis

Pas mus name vidaus vandentiekio sistema - kolektorinė. Kodėl kolektorinė sistema?
Manau tai nepigus, bet gera sprendimas, nes kiekvienas prietaisas ir kiekviena atšaka iki jo užsisuka nepriklausomai nuo kitų. Prie prietaisų nebereikia montuoti ventilių. Galima naudoti daugiasluoksnius vamzdžius ir neturėti sujungimų po grindimis.

Pačius kolektorius pirkau nebrangius. Jie puikiai atlieka savo funkciją, o ir esant gedimui ventiliai lengvai tvarkomi ir tarpinės pasikeičia. Vienintelis jų minusas, kad pajungimo taškai tarp atšakų yra taip arti vienas kito, kad būtų sunku ne eilės tvarka prijunginėti/atjunginėti vamzdžius.

Kolektoriai name du. Pagrindinis kolektorius yra sandėliuke prie vandentiekio įvado. Iš jo kolektoriaus pagalba skirstosi vanduo į pirmąjį vonios kambarį (dušas, praustuvas, klozetas, skalbimo mašina) ir į virtuvę (indaplovė, kriauklė). Taip pat iš šio kolektoriaus eina atšakos į katilinę ir į antrąjį kolektorių kuris yra miegamojo vonioje (vonia, praustuvas, klozetas). Iš vonios kolektoriaus numačiau atšaką karšto vandens recirkuliacinei linijai ir vamzdį nuvedžiau į katilinę.

Pagrindinis vandentiekio kolektorius esantis sandėliuke.
Surinkinėjant kolektorius reikėjo pasipraktikuoti dirbti su pakulomis ir "unipaku". Neskubant išmokau ir toliau sekėsi neblogai.

2016 m. rugpjūčio 5 d., penktadienis

Padėkit apsispręsti dėl perdangos šiltinimo

Apie pradinį perdangos šiltinimą rašiau ankstesniuose įrašuose: Perdangos šiltinimas

Perdanga tuo metu buvo apšiltina 20 cm tarp lubinių balkių ir uždėta garo izoliacinė plėvelė iš apačios. Tokio storio statybos laikotarpiu pilnai pakako, bet sparčiai artėja laikas kada reikės papildomai uždėti "lašinių".

Norimas bendras apšiltinimo storis apie 40 cm vatos. Mano mintys būtų tokios, kad pirmą 10 cm sluoksnį ant esamos perdangos kloti ištisinį, gal net naudoti vatos deblius. Taip bus sumažinamas medienos šalčio tiltas iki minimumo ir susitaupys perkant medieną. Aukščiau reikalingų balkių tvirtinimui būtų dedamos medinės kaladėlės.

Kylą klausimai ir abejonės dėl sekančių sluoksnių. Dėl to labai laukiu patarimų iš jūsų.

Variantas Nr.:1

Tarp 50x100 balkių dėti 50 mm paprastos vatos + 30 mm priešvėjinės vatos. Liktu oro tarpas ir ant viršaus būtų tvirtinama OSB ar kokia kitokia plokštė.

Variantas Nr.:2

Tarp 50x100 balkių dėti 100 mm paprastos vatos. Tada tvirtinti priešvėjinę plėvelę, ja prikalant su "makaronais" o ant jų būtų tvirtinama OSB ar kokia kitokia plokštė.

Variantas Nr.:3

Tarp 50x100 balkių dėti 100 mm paprastos vatos. Nedėti nei priešvėjinės vatos nei plėvelės. Ar tai yra būtina dedant OSB plokstę? Tarkim plokštės tarpus užsandarinant.

Laukiu patarimų, kuris variantas būtų optimaliausias? Norisi pasidaryti gerai, bet nedėti ir neišlaidauti ant nereikalingų sluoksnių. O gal išvis patarsit kažką kitaip daryti negu mano pasirinkti variantai? 

Kokią vata dembliais naudoti? Knauf Unifit?

2016 m. rugpjūčio 4 d., ketvirtadienis

Grindų įrengimas: polistirolas, plėvelė, tinklas

2016 metų pavasaris buvo skirtas grindų įrengimui. Darbai užtruko kelis mėnesius, nes dirbdavau vakarais ir savaitgaliais dažniausiai vienas.

Nemažai svarsčiau ar verta ant esamų betoninių juodgrindžių kloti plėvelę ar ne. Bet visgi nusprendžiau papildomai apsaugoti apšiltinimo sluoksnį nuo galimos drėgmės. Naudojau 200mk juodą plėvelę. Daug kas sakė, kad ji nebūtina, bet man ramiau kai ji yra.

Po to sekė polistirolo dėjimas. Turėjau kažkiek nestandartinio 16 cm EPS 80. Kad jo neišmesti nusprendžiau jį panaudoti miegamajame ir vaikų kambariuose pirmam sluoksniui ir perdengti 2 cm storio EPS.  Bendras polistirolo aukštis šiuose kambariuose 18 cm, kitur dėjau 3 x 5 cm EPS 80 (bendras storis 15 cm). Dėl skirtingų storių polistirolo ir juodgrindės buvo atitinkamai išbetonuotos, kad galutinis polistirolo aukštis visuose kambariuose būtų vienodas.

Vietoj kompensacinės betonavimo juostos susipjausčiau 2 cm storio polistirolą. Jį klijavau su poliuretaniniais polistirolo klijais ir prispausdavau su paskutiniu grindų polistirolo sluoksniu.

Visus minimaliausius tarpelius tarp polistirolo lapų užpurkšdavau montažinėmis putomis.

Na ir keletas nuotraukų iš polistirolo dėjimo darbų: